Clicky

 
Transport Online - Oekraïense ministers roepen 12 landen op Leopard-tanks te leveren

Oekraïense ministers roepen 12 landen op Leopard-tanks te leveren

Oekraïense ministers roepen 12 landen op Leopard-tanks te leveren
19-01-2023 14:37 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

KIEV - Als het aan Oekraïne ligt gaan twaalf westerse landen Leopard-tanks leveren. Ook Nederland staat in de rij landen die worden opgeroepen de in Duitsland vervaardigde tanks te sturen "gezien de urgentie van versterking van de defensiecapaciteiten van Oekraïne". Nederland bezit zelf echter geen moderne Leopard 2-tanks, het leger leaset er achttien van Duitsland.

"We garanderen dat we deze wapens zullen gebruiken op verantwoorde wijze en uitsluitend voor de verdediging van de territoriale integriteit van Oekraïne", beloven minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba en minister van Defensie Oleksii Reznikov. De andere landen die worden aangesproken zijn Canada, Denemarken, Finland, Duitsland, Griekenland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, Zweden en Turkije.

Polen en Finland hebben al aangegeven bereid te zijn de tanks te willen leveren, maar daarvoor is toestemming nodig van Berlijn. De sociaaldemocratische bondskanselier Olaf Scholz is echter terughoudend en wil volgens mediaberichten dat eerst de Verenigde Staten zware tanks aan Oekraïne toezeggen. Het Verenigd Koninkrijk heeft al een levering van veertien tanks aangekondigd.

Bijeenkomst

"Deze oorlog vormt een zeer acuut gevaar voor de Euro-Atlantische gemeenschap, gezien de openlijke doelstellingen van Rusland om de Europese veiligheidsorde te vernietigen en de levensvatbaarheid van de democratie te ondermijnen", schrijven de twee ministers. Zij wijzen erop dat Rusland over veel meer troepen, wapens en militair materieel beschikt. "Daarom doen we een beroep op alle partnerstaten die al militaire hulp hebben verleend of van plan zijn die te verlenen."

De oproep van de twee ministers komt een dag voor een bijeenkomst van tientallen bondgenoten van Oekraïne in het Duitse Ramstein. NAVO-topman Jens Stoltenberg heeft al prijsgegeven dat in Ramstein zal worden besloten "zwaardere en modernere" wapens te te leveren, maar onduidelijk is of hij ook doelde op Leopard-tanks.

De Oekraïense legerleiding heeft eerder aangegeven dat met driehonderd tanks een offensief tegen Russische troepen tot militaire successen kan leiden. President Volodimir Zelenski heeft bondgenoten gemaand tot spoed.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,961
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions