Clicky

 
Transport Online - Vervoerders: 40 procent ritten valt uit door staking

Vervoerders: 40 procent ritten valt uit door staking

Vervoerders: 40 procent ritten valt uit door staking
19-01-2023 11:42 | Stakingen | auteur ANP

DEN HAAG - Door de staking in het streekvervoer gaat donderdagochtend ongeveer 40 procent van de dienstregeling niet door. Dat is althans de schatting van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) waar de vervoerders bij zijn aangesloten. Vakbond FNV, die de staking organiseert, rekent op een grotere impact maar heeft pas later op de dag specifiekere cijfers.

Volgens een woordvoerster van de VWOV verschilt het erg per regio hoeveel openbaar vervoer rijdt. Zo gaan rond Schiphol bijna alle ritten door, terwijl dit in het zuiden van Nederland voor minder dan 40 procent geldt. Dit is op basis van een eerste beeld van de werkgeversvereniging, maar de verwachting is dat het beeld de rest van de dag hetzelfde blijft. "Het is nog nooit eerder bij een staking gebeurd dat we ineens een totaal ander beeld krijgen."

Zo’n 13.000 mensen in het streekvervoer werken onder de cao waar de staking om gaat. Ongeveer de helft daarvan is FNV-lid, waardoor bestuurder Marijn van der Gaag verwacht dat "minstens de helft" van de dienstregeling uitvalt. "Misschien nog wel meer, want er doen ook niet-leden mee. En van ons doet bijna iedereen mee." Aan het begin van de middag zegt de vakbond een goed beeld te hebben van de impact op de dienstregeling.

Impasse

De FNV-staking, die ook nog vrijdag doorgaat, is het gevolg van stukgelopen cao-onderhandelingen in de nacht van dinsdag op woensdag. De VWOV spreekt van een "impasse" in de onderhandelingen. De werkgevers zijn van mening dat zij een goed bod hebben gedaan. Voor vakbonden FNV en CNV is dit te weinig. Zij vinden dat het nu aan de werkgevers is om het bod te verbeteren. CNV-leden nemen nu nog de tijd om te bepalen of zij ook willen gaan staken.

Verder is er nog de cao Multimodaal. Deze cao is van toepassing op 1300 werknemers van vervoerders die zowel bus- als treinvervoer aanbieden. Ook binnen deze cao wordt gestaakt op donderdag en vrijdag. Op donderdag in Twente, Dordrecht en Limburg, op vrijdag volgt een landelijke staking. Ondanks de stakingen zijn de onderhandelingen over de cao Multimodaal inmiddels wel weer hervat.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden