Clicky


Meer werknemers ziek in 2022, stijging psychische klachten

Meer werknemers ziek in 2022, stijging psychische klachten
19-01-2023 10:14 | Gezondheid | auteur ANP

SON - Vorig jaar hebben zich meer mensen ziek gemeld dan een jaar eerder. Het gemiddelde verzuimpercentage steeg naar 4,8 procent. In 2021 was dat nog 4,4 procent. Dat melden de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, die samen 1 miljoen werknemers onder hun hoede hebben.

Volgens hen komt de toename onder meer door de terugkeer van griep na de periode dat corona dominant was. Zowel in maart als in december was er een griepgolf. Ook is er een stijging te zien van het verzuim door psychische klachten. Die houden relatief lang aan. Een werknemer met een burn-out is gemiddeld 279 dagen uit de roulatie, aldus de twee arbodiensten.

Door de griep liep het ziekteverzuim in december op naar 5,1 procent, tegen 4,8 procent een maand eerder. Het werkelijke verzuim ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat een deel van de griepgolf samenviel met de kerstvakantie. In vakantietijd melden mensen zich lang niet altijd ziek, ook geven werkgevers ziekmeldingen dan niet altijd door aan de arbodiensten. De piek van het aantal ziekmeldingen lag in week 51, de week voor de kerstvakantie. Toen was in bijna 40 procent van de gevallen griep de oorzaak.

Bedrijfsarts

Jurriaan Penders, bedrijfsarts en medisch directeur van HumanCapitalCare, ziet dat het ziekteverzuim vrijwel elk jaar een klein beetje toeneemt, waardoor het telkens een nieuw record te noemen is. Vaker zijn psychische klachten de oorzaak, zegt hij. "Een drukke baan is niet erg als je die leuk vindt. Het blijft alleen wel belangrijk dat je op zoek blijft naar positieve energie."

De coronapandemie bracht wat dat betreft gedeeltelijk een oplossing voor sommige werkenden. "Corona gaf ruimte aan gezinnen die eerder hun werk met een druk bestaan moesten combineren", zegt Penders. "Het thuiswerken was voor deze groep mensen een belangrijke positieve factor." Hierdoor zag de bedrijfsarts tijdens de pandemie juist wat minder ziekteverzuim. "Het heeft me wel verrast dat we na corona allemaal weer in de auto zijn gestapt op weg naar kantoor."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,965
Diesel1,651

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions