Clicky


Rechtbank spreekt Brandt Corstius grotendeels vrij van smaad

Rechtbank spreekt Brandt Corstius grotendeels vrij van smaad
18-01-2023 14:03 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft Jelle Brandt Corstius woensdag grotendeels vrijgesproken van smaadschrift. De rechtbank vindt niet dat de journalist zich in dagblad Trouw schuldig heeft gemaakt aan smaad jegens tv-producent Gijs van Dam. Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur geëist. Brandt Corstius was niet bij de uitspraak aanwezig, wat de rechtbank jammer noemde. Voor twee uitspraken die de rechtbank wel smadelijk vond, krijgt Brandt Corstius geen straf.

Brandt Corstius deed in 2017 in Trouw uit de doeken dat hij in het prille begin van zijn televisiecarrière slachtoffer is geweest van seksueel wangedrag. Hij zou zijn gedrogeerd en gedwongen tot orale seks. Met zijn bijdrage aan het maatschappelijke debat wilde hij aangeven dat er ook mannelijke slachtoffers zijn in de #MeToo-discussie.

Brandt Corstius noemde niet de naam van zijn vermeende verkrachter. Volgens Van Dam ging het om seks in een dronken bui met wederzijdse toestemming in een hotelkamer van het Kurhaus na een tv-uitzending van Barend en Van Dorp. Hij deed verschillende keren aangifte van smaad. Maar hij maakte zichzelf bekend in een uitzending van Pauw, aldus de rechtbank woensdag. De beschuldigingen waarvan Brandt Corstius zijn vrijgesproken noemt de rechtbank niet concreet genoeg en ze zijn niet direct te herleiden naar Van Dam.

Twee uitspraken van Brandt Corstius vindt de rechtbank wel smadelijk, waaronder zijn persbericht in juli 2018 en een interview in de Volkskrant in januari 2020. In beide uitingen wordt de naam van Van Dam wel specifiek genoemd en staan concrete beschuldigingen. Maar die uitlatingen schaart de rechtbank onder de vrijheid van meningsuiting in de context van het publieke debat en als reacties op uitingen van Van Dam en zijn advocaat in de media.

Bovendien was het persbericht een reactie op een persbericht van het OM waardoor Brandt Corstius zich wilde verdedigen. Die uitlatingen zijn volgens de rechtbank gebleven binnen de toelaatbare grenzen en daarom is Brandt Corstius niet strafbaar. De rechtbank ontsloeg hem ten aanzien van deze beschuldigingen van alle rechtsvervolging.