Clicky


Europese journalistenbond bezorgd om persvrijheid in Oekraïne

Europese journalistenbond bezorgd om persvrijheid in Oekraïne
18-01-2023 12:38 | Buitenland | auteur ANP

KIEV - De Europese journalistenvakbond IFJ-EFJ steunt de Oekraïense bonden die zich zorgen maken over de persvrijheid in hun land. Ze zijn ongerust over een nieuwe mediawet die president Volodimir Zelenski in december tekende, waardoor het toezicht op de media sterk is toegenomen. De media-waakhond zou te afhankelijk zijn van de politiek en te veel bevoegdheden hebben gekregen.

De helft van de leden van de toezichthouder wordt aangesteld door de president, de andere helft door het parlement, waar de partij van Zelenski de meerderheid heeft. Daardoor zou het vooral een politiek instrument zijn geworden en heeft de regerende partij te veel invloed op de media. De waakhond kan boetes opleggen, vergunningen intrekken en publicaties tijdelijk blokkeren zonder een uitspraak van de rechter.

De vakbonden roepen de Oekraïense regering op om dit soort wetswijzigingen altijd vooraf te bespreken met journalisten. Ze doen bovendien een beroep op de Europese Commissie en de Europese Raad om Kiev ervan te overtuigen de wet te herzien. De Europese journalistenbond vindt dat Oekraïne solidariteit verdient in de oorlog tegen Rusland, "maar dat zou ons niet moeten weerhouden van kritiek op wetten die de persvrijheid bedreigen".