Clicky

 
Transport Online - Regiovervoer waarschuwt voor gevolgen landelijke staking

Regiovervoer waarschuwt voor gevolgen landelijke staking

Regiovervoer waarschuwt voor gevolgen landelijke staking
18-01-2023 12:15 | Stakingen | auteur ANP

DEN HAAG - Regionale vervoerders waarschuwen woensdag voor verstoringen in de dienstregeling op donderdag 19 en vrijdag 20 januari als gevolg van aangekondigde landelijke stakingen in het streekvervoer. Vervoerders als Arriva, Keolis en Qbuzz kunnen geen garantie geven dat de dienstregeling goed verloopt.

"We adviseren reizigers gebruik te maken van ander vervoer", zegt Arriva. "Pas op het laatste moment is duidelijk of er ritten uitvallen door de staking. Als dat het geval is, wordt dat zo snel mogelijk verwerkt in alle reisplanners- en apps", schrijft de vervoerder op de website.

Ook Qbuzz adviseert reizigers ander vervoer te zoeken of de reis uit te stellen. "Pas op het laatste moment wordt duidelijk welke ritten uitvallen door de staking. Wij weten namelijk van tevoren niet wie staakt en wie werkt", staat op de website van Qbuzz. Klanten met een abonnement hebben volgens de vervoerder recht op een vergoeding bij een staking die langer dan 24 uur duurt. Qbuzz is actief in Groningen, Drenthe, Utrecht en Zuid-Holland.

FNV

Keolis gaat er ook vanuit dat een deel van de buschauffeurs en machinisten staakt, waardoor er mogelijk ritten vervallen. Hoeveel dat er zijn, weet de vervoerder nog niet. "Tijdens de vorige staking heeft ongeveer 70 procent van onze bussen en treinen volgens dienstregeling gereden. Maar we kunnen niet garanderen dat dat deze keer ook het geval is", is te lezen op de website van Keolis. Mensen met een belangrijke afspraak worden dan ook geadviseerd naar alternatief vervoer te zoeken.

De komende dagen leggen duizenden buschauffeurs, machinisten en conducteurs in het streekvervoer het werk neer. Vakbond FNV kondigde in de nacht van dinsdag op woensdag de staking aan na een cao-overleg waarin de bonden en werkgevers niet tot een akkoord konden komen. Het ging hier om de cao streekvervoer, waar zo'n 13.000 medewerkers onder vallen.

Daarnaast is er nog de cao multimodaal. Deze cao is van toepassing op 1300 werknemers van vervoerders die zowel bus- als treinvervoer aanbieden. Ook binnen deze cao wordt gestaakt op donderdag en vrijdag. Op donderdag in Twente, Dordrecht en Limburg, op vrijdag volgt een landelijke staking. Ondanks de stakingen zijn de onderhandelingen over de cao multimodaal inmiddels wel weer hervat, maakten vakbonden FNV, CNV en VVMC dinsdag bekend.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden