Clicky

 
Transport Online - Bijna 1600 euro energiesteun voor mensen met blokaansluiting

Bijna 1600 euro energiesteun voor mensen met blokaansluiting

Bijna 1600 euro energiesteun voor mensen met blokaansluiting
18-01-2023 12:04 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Huishoudens met een gedeelde aansluiting voor zowel gas als elektriciteit krijgen dit jaar bijna 1600 euro compensatie voor de hoge energieprijzen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het gaat om een indicatie, het definitieve bedrag is nog afhankelijk van de verdere uitwerking van de regeling en de prijsontwikkeling.

Wie een zogenoemde blokaansluiting heeft, heeft nauwelijks baat bij het prijsplafond voor energie dat de overheid voor dit jaar heeft ingesteld. De vastgestelde maximumprijzen gelden maar tot een bepaald verbruik en dat wordt per aansluiting berekend. Op aandringen van de Tweede Kamer wordt daarom gewerkt aan een aparte regeling voor deze groep.

De vergoeding van 1600 euro geldt voor bewoners van zelfstandige wooneenheden, zoals appartementen, met een blokaansluiting voor zowel voor stroom als gas. Voor bijvoorbeeld studentenkamers is het maximale bedrag zo 'n 670 euro. Wie alleen gas of alleen elektriciteit afneemt via een gedeelde aansluiting, krijgt een deel van het bedrag.

Het kabinet komt met deze indicatieve bedragen omdat onder meer woningcorporaties daar om hadden gevraagd. Zij kunnen er nu rekening mee houden bij het vaststellen van de voorschotten voor energie die zij bij hun huurders in rekening brengen. De precieze compensatie per huishouden kan variëren, afhankelijk van de situatie.

Het definitieve bedrag kan ook nog hoger uitvallen als de recente daling van de energieprijzen niet doorzet. Het ministerie is nu voor de tweede helft van het jaar uitgegaan van een compensatie die de helft lager ligt dan in de eerste jaarhelft, maar benadrukt dat dit dan ook een ondergrens is.

Een deel van de mensen met een blokaansluiting krijgt ook alsnog de 380 euro compensatie die andere huishoudens eind vorig jaar al ontvingen. Dat geld werd in november en december eenmalig overgemaakt als overbrugging totdat het prijsplafond op 1 januari van kracht werd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden