Clicky


Greta Thunberg opgepakt bij bruinkooldemonstratie Lützerath

Greta Thunberg opgepakt bij bruinkooldemonstratie Lützerath
17-01-2023 19:06 | Buitenland | auteur ANP

LÜTZERATH - Greta Thunberg is samen met andere activisten aangehouden door de politie bij de bruinkooldemonstratie nabij het Duitse dorp Lützerath. De Zweedse klimaatactivist was aan het demonstreren bij de bovengrondse mijn Garzweiler.

De politie van Aken laat weten dat Thunberg en de andere activisten dinsdagavond nog worden vrijgelaten. "Er is geen reden om hen dagenlang vast te houden. Het duurt misschien een paar uur, of ze vertrekken onmiddellijk", meldt een woordvoerder.

Thunberg maakte deel uit van een groep van zestig tot zeventig demonstranten die aan de rand van de afgraving stonden, iets dat is verboden door de politie. Zij werden al enige tijd omsingeld door de politie.

Dinsdag werd bij het 'bruinkooldorp' Lützerath opnieuw gedemonstreerd tegen de bruinkoolwinning. Enkele honderden mensen namen deel aan de demonstratie die begon in het naburige dorp Keyenberg en richting de nabijgelegen Garzweiler-mijn ging. Een deel van de groep ging vervolgens bij de rand van de afgraving staan. Volgens de politie brachten de actievoerders daar zichzelf mee in gevaar.

"Greta Thunberg was deel van een groep activisten die naar de rand trok. Ze werd toen tegenhouden en door ons met deze groep uit de onmiddellijke gevarenzone gedragen om hun identiteit vast te stellen", zegt een woordvoerder van de politie van Aken. Een van de activisten zou de mijn zijn ingesprongen. Het is onduidelijk of de demonstrant hierbij gewond is geraakt.

Ook op andere plekken in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen werd dinsdag gedemonstreerd. In de groeve Inden werd een graafmachine bezet. De politie sprak van zo'n twintig actievoerders, een woordvoerder van het energiebedrijf RWE had het over dertig tot veertig. Uiteindelijk is iedereen volgens de politie vrijwillig vertrokken. In de buurt van Rommerskirchen bezette een groep van zo'n 120 actievoerders goederenspoorlijnen naar de energiecentrale van Neurath. Degenen die weigerden het spoor te verlaten werden afgevoerd, meldt de politie. Ook was er een demonstratie in Düsseldorf bij overheidsgebouwen.

In Lützerath, ten westen van Keulen, waren afgelopen weekend gewelddadige protesten tegen de geplande afgraving. Maandag verlieten de laatste bezetters het terrein. De bewoners van het gehucht zijn jaren geleden al uitgekocht en vertrokken.

Duitsland is nog steeds afhankelijk van steenkool voor energieopwekking. Vorig jaar werd ruim 20 procent van de opgewekte elektriciteit geproduceerd met binnenlandse bruinkool en ruim 11 procent met geïmporteerde steenkool. Na de sluiting van drie kerncentrales eind 2021 is het aandeel kolen zelfs gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Duitsland wil in 2030 stoppen met kolen.