Clicky


Concurrentie op woningmarkt in een jaar gehalveerd

Concurrentie op woningmarkt in een jaar gehalveerd
17-01-2023 08:59 | Financieel | auteur Redactie

AMSTERDAM - De kanteling op de woningmarkt, van een verkopers- richting een kopersmarkt, zette in het vierde kwartaal van 2022 verder door. Dit blijkt uit de funda Index over het vierde kwartaal van 2022. Gemeten over heel 2022 zien we in de funda index dat de concurrentie op de woningmarkt is gehalveerd.

Het koopvertrouwen kwam uit op het hoogste punt in de funda Index sinds de eerste meting in 2020. Dit leidde echter niet tot een toename in koopintentie en koopgedrag. Op de verkopersmarkt daalde het zeer stabiele verkoopvertrouwen van de afgelopen jaren in relatief hoog tempo – ondanks dat de verkoopintentie toenam ten opzichte van het derde kwartaal in 2022.

In 2022 halveerde de concurrentie op de woningmarkt van gemiddeld twaalf contactaanvragen naar gemiddeld zes per woning. De concurrentie wordt gemeten naar het aantal contactaanvragen met makelaars via funda, bijvoorbeeld voor meer informatie of een bezichtigingsafspraak. Met het afnemen van de concurrentie lijkt er een einde te zijn gekomen aan de oververhitting op de woningmarkt. De kanteling naar ‘liever eerst verkopen en dan kopen’ zoals deze voor het eerst zichtbaar werd in de funda index over het derde kwartaal van 2022, heeft doorgezet. Toch is er nog altijd meer vraag dan aanbod en zijn er meer kopers dan verkopers actief.

Funda-topman Joost Dop: "We zien ambivalente reacties op de afkoelende woningmarkt. Het vertrouwen onder kopers stijgt, maar ze blijven nog afwachtend terwijl het vertrouwen onder verkopers daalt. Deze ambivalentie past bij de grote onzekerheden van dit moment, met een flinke druk op de economie, hoge inflatie, stijgende rente en energieprijzen die door het dak gaan. Nu een deel van de kopers afwachtend is, zijn de kansen op een woning – voor wie de financiering haalbaar is – een stuk beter in vergelijking met de afgelopen jaren.  Kanttekening hierbij is wel dat veel mensen niet de woning kunnen vinden die zij zoeken. Alleen al de onverminderde populariteit van ons platform, met meer dan 4,5 miljoen unieke bezoekers per maand, duidt erop dat er nog altijd een grote groep mensen is die graag wil verhuizen."

Concurrentie onder kopers

Het aantal contactaanvragen via funda met makelaars lag in het vierde kwartaal van 2022 ruim 14 procentpunt lager dan in het derde kwartaal en 17 procentpunt lager dan een jaar geleden. Daarmee halveerde de concurrentie per woning gedurende het jaar. In de decembermaand ligt het kopersgedrag traditioneel op het laagste niveau van het jaar, maar afgelopen december was de seizoensdip dieper dan normaal.

De gemiddelde concurrentie per woning nam in alle provincies af en bleef het laagst in Zeeland en Noord-Brabant. De concurrentie is vooral in randstedelijk gebied groot met de kanttekening dat deze in het vierde kwartaal het grootst is in Groningen. De concurrentie per woning nam af in alle prijscategorieën. In de prijscategorieën tot 400.000 euro ligt de concurrentie per woning gemiddeld hoger dan in de prijscategorieën daarboven.

Vooruitzicht

Voor de komende maanden verwachten consumenten dat de ingezette kanteling op de woningmarkt verder doorzet. De groep die verwacht dat de markt over zes maanden gunstiger is om te kopen, is in het vierde kwartaal van 2022 bijna verdubbeld ten opzichte van het kwartaal daarvoor. 25% van de respondenten verwacht dat het ook over zes maanden nog een gunstige verkoopmarkt is. Waar een jaar geleden het sentiment op de woningmarkt werd gedomineerd door het geringe aanbod en de lage rente, zijn op dit moment de economische situatie en de hoge rente de belangrijkste factoren in het koop- en verkoopvertrouwen.

Verkoopvertrouwen en verkoopintentie

Het vertrouwen dat de huidige markt een gunstige verkopersmarkt is, daalde in het vierde kwartaal met 11,5 procentpunt ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar en met 27,5 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Tegelijkertijd steeg de intentie om binnen nu en drie maanden een huis te verkopen met bijna 5 procentpunt ten opzichte van vorig kwartaal. Hiermee ligt de verkoopintentie ongeveer 6 procentpunt hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Koopvertrouwen en koopintentie

Het vertrouwen dat de huidige markt gunstig is voor kopers nam in het vierde kwartaal toe met 8,6 procentpunt ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar en met 25,8 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Tegelijkertijd is de intentie om binnenkort een huis te kopen met 1,5 procentpunt gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal en met bijna 7 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode in 2021.