Clicky


Trio veroordeeld voor betrokkenheid bij amfetaminelab in Deest

Trio veroordeeld voor betrokkenheid bij amfetaminelab in Deest
16-01-2023 16:12 | Misdaad | auteur Redactie

ARNHEM - De rechtbank veroordeelt drie mannen voor hun betrokkenheid bij een amfetaminelab in Deest. Twee van hen krijgen respectievelijk 12 maanden en 6 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor het medeplegen van de productie van amfetamine en het treffen van voorbereidingshandelingen van de productie daarvan. De andere man krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en daarnaast een taakstraf van 240 uur. Hij is medeplichtig zijn aan het gezamenlijk produceren van amfetamine.

De politie trof op 12 juni 2019 een drugslab aan in Deest. De veroordeelde mannen, die samen verantwoordelijk worden gehouden, waren betrokken in dit drugslab bij de productie van amfetamine en het treffen van voorbereidingshandelingen. 

De rechtbank neemt het de mannen kwalijk dat zij deze strafbare feiten hebben gepleegd. Amfetamine is een harddrug die zeer verslavend en schadelijk voor de volksgezondheid is. De productie en handel daarvan moet daarom krachtig bestreden worden. Bovendien gaat de productie van harddrugs gepaard met andere vormen van criminaliteit, zoals het dumpen van chemisch afval in de natuur, witwassen van grote sommen geld, bedreigingen met misdrijven tegen het leven gericht en zelfs tot levensdelicten. De mannen hebben door hun handelen hieraan een wezenlijke bijdrage geleverd.

De rechtbank ziet een 40-jarige man uit Groesbeek als een belangrijke uitvoerder in het geheel. Zo huurde hij de schuur waarin de amfetamine werd geproduceerd. Daarnaast had hij een coördinerende rol. De rol van een 57-jarige man was kleiner, maar ook zijn bijdrage aan het proces is onmisbaar geweest. Een 65-jarige man stelde zijn schuur beschikbaar en is daardoor medeplichtig aan het samen produceren van amfetamine.