Clicky

 
Transport Online - Schiphol geeft weggevallen slots voor vluchten nog niet vrij

Schiphol geeft weggevallen slots voor vluchten nog niet vrij

Schiphol geeft weggevallen slots voor vluchten nog niet vrij
16-01-2023 11:01 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

SCHIPHOL - Zo'n 14.500 slots voor vluchten op Schiphol kunnen dit seizoen niet gebruikt worden. Schiphol geeft die ruimte voor vliegtuigstarts en -landingen, die vrij zijn gevallen omdat luchtvaartmaatschappijen ze niet meer willen gebruiken of bijvoorbeeld failliet zijn gegaan, voorlopig niet terug voor gebruik door andere maatschappijen.

Dat doet de luchthaven naar eigen zeggen om een geleidelijk herstel na de coronacrisis mogelijk te maken. De voorlopige vermindering van het aantal slots was al eind september aangekondigd. Schiphol heeft het in de capaciteitsaankondigingen al sinds half 2020 over de noodzaak van een gecontroleerd herstel van de capaciteit. Het aantal is vrij hoog, onder meer vanwege het faillissement van luchtvaartmaatschappij Flybe.

Met de kabinetsplannen om het aantal vluchten op Schiphol in te krimpen van 500.000 naar 440.000 heeft de stap volgens de luchthaven niets te maken. Ook slotcoördinator Hugo Thomassen zegt dat het niet teruggeven van de slots onderdeel is van het beleid van Schiphol om de capaciteit beperkt op te voeren.

Thomassen laat weten dat minister Mark Harbers van Infrastructuur wel een oproep deed aan Schiphol om vrijgevallen slots niet terug te geven. "Dat stond ook in een Kamerbrief van vorige zomer. Maar het is natuurlijk aan Schiphol om daar gehoor aan te geven."

Schiphol neemt in februari een standpunt in over de krimpdiscussie. Deze week al maakt de luchthaven bekend of er tijdens de zomerperiode, die in de luchtvaart van maart tot oktober duurt, nog extra beperkingen nodig zijn.

Sinds juli vorig jaar konden luchtvaartmaatschappijen niet alle vluchten uitvoeren, omdat Schiphol door tekorten aan bewakers niet zoveel reizigers aankon. De luchthaven verwacht dat deze problemen er dit jaar niet zijn, zei interim-topman Ruud Sondag eind vorig jaar al.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden