Clicky

 
Transport Online - ACM steunt afbouw 'niet meer nodige' salderingsregeling

ACM steunt afbouw 'niet meer nodige' salderingsregeling

ACM steunt afbouw 'niet meer nodige' salderingsregeling
16-01-2023 10:34 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - De salderingsregeling kost gezinnen zonder zonnepanelen enkele tientjes in de maand en staat vernieuwing in de weg, meent de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De regeling, waardoor huishoudens met zonnepanelen hun goedkope stroom die ze terugleveren aan het net kunnen wegstrepen tegen stroom die ze op andere momenten afnemen, is niet meer nodig en moet daarom afgebouwd worden. De toezichthouder steunt een voorstel van het kabinet om dat zo snel mogelijk te doen.

In aanloop naar de bespreking van het wetsvoorstel hierover in de Tweede Kamer op dinsdag, stelt de ACM die keuze te steunen. Naar de mening van de ACM was de regeling ooit nuttig, maar nu steeds meer mensen sowieso zonnepanelen willen zou deze extra stimuleringsmaatregel niet meer nodig zijn. Volgens de toezichthouder staat de regeling daarbij een efficiënter gebruik van het elektriciteitsnetwerk in de weg omdat het massale terugleveren aan het net de ontwikkeling van bijvoorbeeld thuisbatterijen afremt.

Consumenten moeten wel weten waar ze aan toe zijn, benadrukt de toezichthouder. De ACM pleit er daarbij voor dat in de wet vastgelegd wordt dat zolang de regeling nog bestaat het salderen jaarlijks plaatsvindt. Afgelopen jaar besloot energieleverancier Budget Energie eigenhandig om niet meer jaarlijks te salderen, maar maandelijks. Consumenten dreigden daardoor geld mis te lopen omdat de overtollige zonne-energie uit de zomer daardoor niet meer kon worden verrekend met het verbruik in de wintermaanden. Pas nadat er over de kwestie ophef was ontstaan kwam Budget Energie op het besluit terug.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden