Clicky


Meest gezochte maffiabaas in Italië, Matteo Messina Denaro, opgepakt

Meest gezochte maffiabaas in Italië, Matteo Messina Denaro, opgepakt
16-01-2023 10:00 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PALERMO - De carabinieri hebben maandagochtend de meest gezochte maffiabaas van Italië opgepakt. Dat meldt persbureau ANSA. Matteo Messina Denaro zou de grote baas van de Siciliaanse Cosa Nostra zijn. Hij was sinds 1993 op de vlucht.

Volgens ANSA werd Denaro gearresteerd in een privékliniek in Palermo, op Sicilië. Aanklager Maurizio de Lucia leidde de arrestatie van Denaro.

Denaro is bij verstek al veroordeeld tot levenslang vanwege de moord op rechters Falcone en Borsellino in 1992. Dat waren twee rechters die bekendstonden om het vervolgen van maffiosi. Hij kreeg ook een levenslange gevangenisstraf voor bomaanslagen in Florence, Rome en Milaan, waar in 1993 tien mensen bij omkwamen. Daarnaast zou de maffiabaas betrokken zijn geweest bij het ontvoeren, twee jaar lang martelen en uiteindelijk vermoorden van de jongen Giuseppe Di Matteo. Hij werd vermoord en opgelost in zuur, omdat zijn vader had getuigd tegen de maffia.

De politie zei in september 2022 dat Denaro ondanks zijn lange vlucht nog steeds in staat was om de maffia aan te sturen in de regio rond de Siciliaanse stad Trapani.

Premier Giorgia Meloni reageert op Twitter verheugd op de arrestatie. "Een grote overwinning voor de Staat, dit laat zien dat we niet opgeven in de strijd tegen de maffia. Mijn dank, en die van de hele regering, gaat uit naar de politie en in het bijzonder de carabinieri, naar de nationale aanklager tegen de maffia en de aanklager van Palermo voor de arrestatie van een belangrijke maffiabaas." Meloni noemt het bestrijden van de maffia een belangrijk punt voor haar regering.