Clicky


Janus van Kasteren vierde Nederlandse winnaar Dakar Rally

Janus van Kasteren vierde Nederlandse winnaar Dakar Rally
15-01-2023 11:49 | Etappes | auteur ANP

DAMMAM - Janus van Kasteren heeft in de slotetappe van de Dakar Rally geen fouten gemaakt en zich gekroond tot eindwinnaar bij de vrachtwagens.

De 36-jarige Brabander is de vierde Nederlandse trucker die de woestijnrally op zijn naam schrijft na Jan de Rooy (1987), Hans Stacey (2007) en Gerard de Rooy (2012 en 2016).

Van Kasteren behoorde vooraf al tot de grote favorieten bij afwezigheid van de Russische truckers van Kamaz, die de afgelopen jaren heersten in de rally, maar door de Russische agressie tegen Oekraïne niet welkom waren in Saudi-Arabië.

Hij reed de meeste etappes razendsnel in zijn Iveco, maar kwam door lekke banden en andere mechanische tegenslagen vaak niet als eerste aan. Pas in de tweede week kwam de Veldhovenaar op stoom en won hij drie etappes.

De Tsjech Alais Lopres leek de rally naar zijn hand te zetten, maar hij trok zich als leider in het klassement terug nadat hij een toeschouwer had overreden. Vanaf dat moment was Van Kasteren de nummer één in het algemeen klassement en hij stond die positie niet meer af.