Clicky


Oud-wielrenner Lieuwe Westra op 40-jarige leeftijd overleden

Oud-wielrenner Lieuwe Westra op 40-jarige leeftijd overleden
15-01-2023 10:30 | Sport | auteur ANP | Redactie Transport Online

LEEUWARDEN - [update 11:55 uur] Oud-profwielrenner Lieuwe Westra is op 40-jarige leeftijd overleden. Dat melden onder meer Omroep Friesland en auteur Thomas Sijtsma, die een biografie schreef over de Friese renner.

Zijn familie laat zondag aan Omrop Fryslân weten dat Westra zaterdagmiddag werd gevonden bij zijn bedrijfspand in het Noord-Hollandse Zwaagdijk. Reanimatie mocht niet meer baten. De familie laat tevens weten dat er in besloten kring afscheid van Westra zal worden genomen.

Westra werd in 2009 prof bij Vacansoleil. De voormalig stratenmaker won in zijn eerste jaar meteen een rit en het eindklassement in de Ronde van Picardië. In 2012 pakte hij zijn eerste zege in de WorldTour met een ritoverwinning in Parijs-Nice. Hij sloot de rittenkoers af als tweede achter de Brit Bradley Wiggins. In hetzelfde jaar pakte hij zijn eerste van twee nationale titels tijdrijden.

In 2014 won Westra ritten in de Ronde van Catalonië en het Critérium du Dauphiné en hielp hij Vincenzo Nibali aan de eindzege in de Tour de France.

Depressies

Westra was tien jaar beroepsrenner en had als bijnaam 'Het Beest', omdat hij vreselijk hard kon fietsen en afzien. In januari 2017 beëindigde hij vrij abrupt zijn carrière. Hij zou dat jaar uitkomen voor zijn nieuwe ploeg Wanty-Gobert. Westra gaf persoonlijke redenen op voor zijn besluit. In het najaar daarvoor had Westra bekend dat hij leed aan depressies, onder meer door een verbroken relatie terwijl hij ook twijfelde aan zijn bestaan als profrenner.

Sijtsma bracht het overlijden via een bericht op Twitter naar buiten. "Zaterdagmiddag is Lieuwe Westra (40) overleden. De voormalig wielrenner vocht de laatste jaren met zichzelf en verloor. Rust zacht, Beest."

In de biografie bekende Westra dat hij tijdens zijn carrière cortisonen gebruikte. "Ik spoot het in mijn eigen lijf om harder te fietsen, om prijzen te pakken, om complimenten in ontvangst te nemen", zegt Westra in het boek. "In mijn eerste profjaar werd mij duidelijk dat met alleen hard trainen er geen overwinningen werden behaald. Wilde je meedoen met de grote jongens, dan moest je de grenzen van het toelaatbare opzoeken.’’