Clicky


Politie voert charges uit op gemaskerde actievoerders Lützerath

Politie voert charges uit op gemaskerde actievoerders Lützerath
14-01-2023 16:46 | Buitenland | auteur ANP

LÜTZERATH - De politie voert bij het Duitse bruinkooldorp Lützerath charges uit op een groep gemaskerde actievoerders. Ondanks dat hebben meerdere activisten de mijn weten te bereiken. Volgens een ANP-verslaggever ter plekke probeerden de actievoerders de politie te provoceren.

De politie heeft op Twitter meerdere oproepen en waarschuwingen geplaatst voor mensen die op de rand van de kuil of in de mijn staan. "Het is daar levensgevaarlijk", aldus de politie.

Eerder splitsten duizenden actievoerders zich af van de grote stoet van zeker 35.000 mensen om aan de rand te gaan staan van de kuil, waar naar bruinkool wordt gegraven. Die kuil is tientallen meters diep. In de kuil staan allerlei voertuigen van energiebedrijf RWE en tientallen beveiligers.

Vervuilend

Op videobeelden die een Duitse journalist op Twitter deelt, is te zien hoe een gemaskerde demonstrant een cameraman aanvalt. Hij probeert onder meer de camera kapot te maken en de man te schoppen. Volgens de Duitse journalist is de cameraman een Nederlander.

De demonstranten willen niet dat er naar bruinkool wordt gegraven, omdat dat enorm vervuilend is. De Duitse overheid ziet het als enige mogelijkheid om ook de komende jaren voldoende energie te kunnen opwekken.