Clicky


Technische problemen spelen Martin van den Brink parten

Technische problemen spelen Martin van den Brink parten
13-01-2023 14:36 | Etappes | auteur Redactie

SHAYBAH - De strijd om de overwinning bij de trucks in de Dakar Rally lijkt vandaag vroegtijdig beslist te zijn. Martin van den Brink had de nodige tegenslagen en verloor ruim een half uur. "Jammer, maar blij dat we toch binnen zijn gekomen."

Teamgenoot Janus van Kasteren won de etappe. De equipe van Boss Machinery Team De Rooy begint met ruim 33 minuten voorsprong aan de twee laatste etappes in Saoedi-Arabië.

Na de winst in de etappe van donderdag, de opmars in het klassement en het tijdverlies voor Van Kasteren waren de rollen vandaag precies omgekeerd. Martin van den Brink opende de rit vanuit het marathon bivak naar Shaybah met een achterstand van 1 minuut en 12 seconden. De 52-jarige Harskamper in de Iveco van Eurol Team De Rooy wilde vandaag de aanval op koploper Van Kasteren een vervolg geven. De equipe van de Harskamper, Enkhuizenaar Erik Kofman en Kootwijkerbroeker Richard Mouw kwam echter al snel in de problemen.

"De versnellingsbak wilde niet niet hoger dan in vier. In neutraal bleef die in drive staan. We konden niet harder dan 90 kilometer per uur. We moesten daarnaast de motor, die in de noodstop sloeg, een paar keer resetten en bovendien liep er nog een band af. Jammer dat we tijd hebben verloren, maar we zijn ook blij dat we binnen zijn en door de duinen zijn gekomen. Het is niet anders. Morgen is er een nieuwe dag."

Janus van Kasteren nam via de dagzege een voorschot op de eindzege in de Dakar Rally. De Veldhovenaar begint met 33 minuten en 3 seconden voorsprong aan het slotweekend. De ervaren Martin van den Brink geeft echter nooit op. "We gaan morgen weer ons best doen. In de Dakar Rally is niets zeker en wij blijven strijden tot de laatste meter."

‘Blijven steken op een hoge duin’

Zoon Mitchel van den Brink had donderdag problemen met de turbo en moest vandaag ver achter vader Martin en teamgenoot Janus van Kasteren starten. De jonge Harskamper hield de schade beperkt en eindigde als tweede in de etappe over 185 kilometer. "We hebben een goed tempo gereden,'' zei de coureur net na afloop. "We zijn alleen blijven steken op een hoge duin. Daar hebben we veel tijd verloren. Ben van de Laar heeft ons eruit getrokken en daar ben ik heel blij. Op eigen kracht konden we niet wegkomen. We hadden vandaag, gezien ons tempo en het tijdverlies op die duin, zeker voor de etappewinst kunnen gaan. Morgen is er een nieuwe kans en dan gaan we weer samen met m'n vader proberen een goed resultaat te boeken.''

De jongste rijder van Eurol Team De Rooy Iveco zal dan opnieuw als gids voor zijn vader fungeren. "Wij starten eerder en wachten op pa. Net als donderdag in het eerste deel zullen wij het voortouw nemen en hem op sleeptouw nemen. Dat werkte gisteren ook uitstekend. Een mooi staaltje van samenwerking," aldus de Harskamper.

Vierde in klassement

In de strijd om de vierde plaats deed de 20-jarige rallyrijder wel goede zaken. De Tsjech Jaroslav Valtr verloor vandaag 2 uur en 28 minuten door problemen in de duinen van Saoedi-Arabië. Van den Brink junior heeft nu de vierde plaats algemeen weer in handen.

trekt het rallycircus naar Al-Hofuf. De proef, met de laatste sectie gevarieerde duinen, gaat over 154 kilometer. Zondag is het slotakkoord van de 45e Dakar Rally en komen de deelnemers na een proef over 136 kilometer op het finishpodium in Dammam.