Clicky


Rusland stuurt vervangend ruimteschip naar ISS na lek in vaartuig

Rusland stuurt vervangend ruimteschip naar ISS na lek in vaartuig
11-01-2023 10:44 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - [update 17:10 uur] Rusland gaat volgende maand een vervangend ruimteschip naar het internationale ruimtestation ISS sturen. Dat moet twee Russen en een Amerikaan terug naar de aarde brengen. Het vaartuig waarmee dat zou gebeuren, heeft vorige maand een lek opgelopen en kan daardoor niet worden gebruikt.

Het nieuwe vaartuig moet op 20 februari worden gelanceerd, zonder bemanning aan boord. De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos heeft dat woensdag aangekondigd. De kosmonauten Sergej Prokopjev, Dmitri Petelin en de astronaut Francisco Rubio zouden in maart terugkeren op aarde, maar dat wordt uitgesteld. Ze blijven waarschijnlijk een paar maanden langer in het ruimtestation. Hun opvolgers daar gaan daardoor waarschijnlijk ook een paar maanden later naar het ISS.

Prokopjev, Petelin en Rubio zitten sinds september in het ISS. Half december ontstond ineens een lek in het Sojoez-vaartuig dat ze naar het ruimtestation had gebracht. Door een gaatje van minder dan 1 millimeter groot stroomde koelvloeistof van een radiator naar buiten. Volgens Rusland en de NASA was de Sojoez in goede staat. Dat er een gat in de buitenwand ontstond, kwam mogelijk door een miniem ruimtesteentje. Dat is in elk geval het meest waarschijnlijke scenario voor Rusland, en dat wordt onderschreven door de Verenigde Staten. Zo'n 'micrometeoroïde' heeft in de buurt van de aarde een gemiddelde snelheid van bijna 100.000 kilometer per uur, en het ISS vliegt met een snelheid van meer dan 27.000 kilometer per uur rond de aarde. Bij zulke snelheden kunnen kleine botsinkjes al enorme schade aanrichten. Het ISS wijkt af en toe uit voor grote stukken ruimtepuin, maar die zijn vanaf de aarde te volgen met radarbeelden, klein gruis is onzichtbaar.

De beschadigde Sojoez hangt nu nog aan het ISS. Hij keert waarschijnlijk twee weken na aankomst van het nieuwe vaartuig, dus begin maart, terug naar de aarde. Roskosmos verwacht dat de Sojoez de terugkeer in de dampkring overleeft. Daarna moet hij veilig landen in Kazachstan, zoals ook met bemanning de bedoeling was geweest. Als er wel mensen aan boord hadden gezeten, zou het voor hen veel warmer en vochtiger zijn dan gebruikelijk, aldus Roskosmos. Maar als ze in het ISS in gevaar zouden zijn, kan de Sojoez nog wel gebruikt worden om de bemanning terug naar de aarde te halen.