Clicky


Politie ontruimt 'bruinkooldorp', bezetters melden gewonden

Politie ontruimt 'bruinkooldorp', bezetters melden gewonden [+video]
11-01-2023 09:51 | Buitenland | auteur ANP

LÜTZERATH - [update 11:10 uur] De Duitse politie is woensdag begonnen met de ontruiming van het bezette 'bruinkooldorp' Lützerath, niet ver van Roermond. In het dorp vinden schermutselingen plaats tussen de politie en actievoerders, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse. Er zijn volgens de bezetters enkele gewonden gevallen.

Om wat voor verwondingen het gaat, is niet bekend. Deze bezetters zouden hulp hebben gezocht bij hun eigen EHBO-dienst, maar die is door de politie uit het dorp gezet. Er zijn voor zover bekend geen aanhoudingen verricht.

De politie rukt steeds verder op. Er zijn stenen richting de politie gegooid en volgens de politie ook molotovcocktails. De bezetters scanderen tegen de agenten dat zij weg moeten gaan. Het merendeel van de bezetters verzet zich vreedzaam. In het dorp wordt onder meer muziek gemaakt. Een groepje zong Imagine van John Lennon onder begeleiding van een gitaar. Elders speelde iemand klassieke muziek op een viool.

De actievoerders probeerden de politie met barricades buiten het dorp te houden, maar agenten wisten het dorp alsnog te bereiken. Een grote politiemacht had zich in de vroege ochtenduren opgesteld bij Lützerath. Er staan zeker één waterkanon en pantserwagens en er zouden duizenden agenten uit diverse deelstaten bij het dorp zijn.

De meeste bezetters sliepen nog toen de politie arriveerde. Zij werden wakker nadat hun eigen sirenes afgingen, waarmee werd aangegeven dat de politie eraan kwam. Volgens de Nederlandse activist Hazel, die zich in een boomhut heeft verschanst, "stond iedereen op om het dorp te verdedigen".

Meer dan twee jaar wordt het dorp bezet in een poging om de afgraving van de grond onder Lützerath voor de winning van bruinkool te voorkomen. De politie begon dinsdag met het opruimen van de barricades rond het dorp, wat tot confrontaties met de bezetters leidde.