Clicky


Geen cadeautjes voor Adwin Hoondert in negende etappe

Geen cadeautjes voor Adwin Hoondert in negende etappe
10-01-2023 19:20 | Etappes | auteur Redactie

HARADH - Op de verjaardag van navigator Jasper Riezebos kreeg Adwin Hoondert het niet cadeau. De negende etappe van de Dakar Rally 2023 zat vol valkuilen en Hoondert en zijn bemanning wisten ze niet allemaal te omzeilen. Maar, in tegenstelling tot anderen, wist Hoondert zijn truck wel weer over de finish te sturen.

Op de rustdag had Adwin Hoondert een poging gemaakt de FIA en wedstrijdleiding ervan te overtuigen hem in het raceklassement te zetten, in plaats van als assistentietruck. Die poging bleek op dinsdagochtend vergeefs: Hoondert moest gewoon weer achteraan starten en had zelfs geen antwoord gekregen van de organisatie.

Vanuit de achterhoede was het in deze etappe niet zo eenvoudig om naar voren te komen. In de duinen aan het begin was het al moeilijk en Hoondert kieperde in de eerste 5 kilometer al van een gebroken duin. Zonder erg en op de wielen geland, maar later bleek toch de tussenbak beschadigd. Een tussenbak zorgt ervoor dat er geschakeld kan worden tussen tweewiel- en vierwielaandrijving en tussen hoge en lage gearing. “We kregen ‘m niet meer hoog, niet meer laag, niet meer voor- of achteruit”, vertelt Jasper Riezebos. Monteur Erwin de Vos had het probleem al snel gevonden en kon het oplossen, zodat de versnelling in een lage gearing (met veel grip) kon.

Met fikse vertraging kon het drietal de reis vervolgen, maar bij kilometer 130 zagen ze trucks en auto’s die uren voor hen waren vertrokken. “Muurvast in de modder. We hebben gekeken of we er opzij langs konden, maar op een gegeven moment hebben we het er toch maar op gewaagd. We moesten wat.” Maar ook de Renault kwam tot de assen in de blubber te zitten. Na een uurtje of twee graven en metertje voor metertje met de rijplaten onder de wielen kwam de équipe er op eigen kracht uit.

Bij de verplichte pauze diende het volgende probleem zich aan: “Onze goede bekende, het donker”, zegt Riezebos. “We hadden nog iets van 150 kilometer te gaan. Gelukkig viel dat allemaal wel mee en was het laatste stuk niet al te moeilijk. Wat wel een cadeautje was: we hebben weer de finish gehaald.”

Dat deden ze op bijna vier uur achterstand van etappewinnaar Janus van Kasteren, met de 28ste tijd. In het klassement kreeg Hoondert een plaatsje cadeau, door het wegvallen van Kees Koolen. Daarin bezet hij nu de vijftiende positie.