Clicky


 


Subsidiepot voor elektrische auto's gaat weer open

Subsidiepot voor elektrische auto's gaat weer open
10-01-2023 09:38 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Particulieren die dit jaar een elektrische auto kopen of privé gaan leasen, kunnen daar vanaf dinsdag weer subsidie voor aanvragen. Voor nieuwe auto’s is dit jaar een bedrag van 2950 euro beschikbaar. Dat is 400 euro minder dan in 2022. Voor tweedehandsauto’s blijft het bedrag gelijk: wie die aanschaft, kan 2000 euro subsidie krijgen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De regeling was vorig jaar behoorlijk populair: de subsidiepot voor nieuwe stekkerauto’s was eind mei leeg. Dit jaar is die pot gevuld met in totaal 99,4 miljoen euro, 8 miljoen euro meer dan in 2022.

Doordat het bedrag per auto is verlaagd, kunnen meer mensen een gesubsidieerde auto aanschaffen. Vooral voor tweedehands auto’s is het budget opgeschroefd: daar is nu ruim 32 miljoen euro voor beschikbaar, goed voor 16.200 auto’s. Vorig jaar trok de overheid ruim 20 miljoen euro subsidie uit voor elektrische occasions, wat neerkomt op 10.200 auto’s.

Lokale luchtvervuiling

Het aantal nieuwe elektrische auto’s dat met subsidie kan worden aangeschaft, komt dit jaar uit op zo’n 22.700. Vorig jaar was er budget voor bijna 21.200 wagens. Als de pot leeg is, moeten mensen die interesse hebben wachten tot begin volgend jaar.

Met de subsidieregeling wil de overheid het gebruik van elektrische auto’s stimuleren. Anders dan auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, stoten die geen schadelijke stoffen uit. Dat scheelt in elk geval lokale luchtvervuiling. In hoeverre ook de uitstoot van broeikasgassen vermindert door het gebruik van elektrische auto’s, is onder meer afhankelijk van de manier waarop de stroom waar de auto op rijdt is opgewekt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,244
Diesel2,086

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats