Clicky

 Bolsonaro opgenomen in Amerikaans ziekenhuis met buikpijn

Bolsonaro opgenomen in Amerikaans ziekenhuis met buikpijn
09-01-2023 19:15 | Buitenland | auteur ANP/RTR

BRASILIA - [update 20:37 uur] De Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro is opgenomen in een Amerikaans ziekenhuis. De Braziliaanse krant O Globo schrijft dat Bolsonaro pijn aan zijn buik heeft. Het nieuws komt een dag nadat zijn aanhangers verschillende overheidsgebouwen in de hoofdstad Brasilia hebben bestormd. De voormalige president verblijft sinds ruim een week in Florida. Zijn vrouw Michelle heeft de ziekenhuisopname van haar man bevestigd.

Een bron die dichtbij de familie staat zegt tegen persbureau Reuters dat zijn situatie "niet zorgelijk" is. Bolsonaro is de laatste jaren meermaals in het ziekenhuis opgenomen vanwege blokkades in zijn darmen. Dat zou spelen sinds hij in 2018 bij een aanslag werd gestoken terwijl hij campagne voerde om president te worden. Volgens de vrouw van Bolsonaro heeft zijn opname ook deze keer hiermee te maken. "Hij ligt ter observatie in het ziekenhuis vanwege een oncomfortabel gevoel in zijn buik als gevolg van de aanval in 2018", schrijft ze op Instagram.

De radicaal rechtse Bolsonaro verloor in oktober de presidentverkiezingen van zijn linkse rivaal Luiz Inácio Lula da Silva. Bolsonaro had van tevoren al gesuggereerd dat er fraude zou zijn gepleegd als hij zou verliezen en veel van zijn aanhangers denken nog altijd dat het presidentschap hem is ontstolen. Hij vertrok vlak voordat zijn opvolger Lula werd beëdigd. De volgelingen van Bolsonaro bestormden zondag het Braziliaanse parlementsgebouw, het Hooggerechtshof en het presidentieel paleis omdat zij de beëdiging van Lula niet accepteren. Lula wees naar Bolsonaro als schuldige omdat die dit soort gedrag zou hebben aangemoedigd in speeches.

Bolsonaro zelf heeft zondagavond de bestorming veroordeeld en ontkende dat hij er iets mee te maken had. "Vreedzame protesten zijn onderdeel van democratie. Maar het plunderen en binnendringen van overheidsgebouwen zoals vandaag is gebeurd, net als in 2013 en 2017 door links, vallen daar niet onder", liet de oud-president op Twitter weten. Hij schreef ook dat hij zich als president altijd aan de grondwet heeft gehouden en democratie, transparantie en vrijheid altijd heeft gerespecteerd en verdedigd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,167
Diesel1,972

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats