Clicky


 


Bestormde overheidsgebouwen Brasilia worden zwaar beveiligd

Bestormde overheidsgebouwen Brasilia worden zwaar beveiligd
09-01-2023 12:46 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/RTR

BRASILIA - De bestormde overheidsgebouwen in Brasilia worden momenteel zwaar beveiligd. De Braziliaanse veiligheidsdiensten hebben het gebied rond het parlementsgebouw, het presidentieel paleis en het hooggerechtshof afgesloten.

De federale overheid zal tijdelijk de veiligheidstaken van de regionale autoriteiten overnemen. De veiligheidsdiensten in Brasilia werden zondag door de rellen verrast. Het duurde drie uur voordat ze de overheidsgebouwen konden ontzetten. Zij gebruikten traangas, flitsgranaten en waterkanonnen om de relschoppers te verjagen. Er vonden ook enkele honderden arrestaties plaats.

Het hooggerechtshof heeft de gouverneur van Brasilia, een bondgenoot van oud-president Jair Bolsonaro, op non-actief gesteld vanwege gebrekkige veiligheidsmaatregelen in de hoofdstad. De gouverneur ontsloeg zelf eerder de politiechef in Brasilia, die justitieminister was onder Bolsonaro.

Originele grondwet

Duizenden aanhangers van Bolsonaro waren bijeengekomen om te demonstreren tegen de nieuwe president Luiz Inácio Lula da Silva. Dit protest escaleerde volledig en mondde uit tot een bestorming van het parlement, het paleis en het hof. De relschoppers sloopten onder meer ramen en meubilair, plunderden kantoren en namen zelfs de originele grondwet uit 1988 mee.

Lula, die een week geleden werd beëdigd, spreekt van een "fascistische aanval" en geeft zijn voorganger Bolsonaro de schuld. Hij was zelf voor werk in São Paulo toen de situatie in Brasilia uit de hand liep, maar is inmiddels teruggekeerd en heeft de schade aan de overheidsgebouwen bekeken. De president, die maandag vanuit het beschadigde paleis werkt, ontvangt steunbetuigingen vanuit de hele wereld.

Plunderingen

De rechtse Bolsonaro vertrok eind december naar de Amerikaanse staat Florida, twee dagen voor de machtsoverdracht in Brasilia, en is daar nog steeds. De oud-president laat via Twitter weten de "plunderingen en invasies van openbare gebouwen" te veroordelen. Daarnaast verwerpt hij de bewering van Lula dat hij tot de bestorming heeft aangezet en verdedigt hij het recht op "vreedzame protesten".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,244
Diesel2,086

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats