Clicky

 
Transport Online - Horeca heeft meer omzet dan voor corona, maar nog zat uitdagingen

Horeca heeft meer omzet dan voor corona, maar nog zat uitdagingen

Horeca heeft meer omzet dan voor corona, maar nog zat uitdagingen
09-01-2023 10:05 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Horecaondernemers zetten weer meer geld om dan voor de coronacrisis. Volgens branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is de omzet van afgelopen jaar van bijna 26 miljard euro iets hoger dan die in 2019. Maar de sector blijft geconfronteerd worden met grote uitdagingen, zoals hogere inkoopkosten en een gebrek aan personeel.

Het op peil houden of brengen van het personeelsbestand is volgens KHN-voorzitter Robèr Willemsen "een van de belangrijkste focuspunten voor 2023", zei hij op de vakbeurs Horecava in Amsterdam. Daar deelde de branchevereniging een terugblik op het afgelopen horecajaar en een vooruitblik op het komende. "De spanning op de arbeidsmarkt zal naar verwachting in 2023 nét wat minder worden, maar de krapte blijft", is de opvatting.

De sector ziet dat vooral veel jongeren weer kiezen voor een (bij)baan in de horeca. "Maar het aantal mensen dat een vakdiploma in de horeca haalt, neemt al jaren af. Ook zien veel jongeren de horeca nog steeds als een tijdelijke werkgever en stromen ze na één of twee jaar weer uit." De horeca ziet het als zijn taak voor dit jaar om werknemers langer vast te houden. Maar de strijd om personeel in Nederland is het afgelopen jaar hevig geworden.

Een ander knelpunt voor eigenaars van restaurants, cafés en hotels zijn de gestegen kosten van zo’n beetje alles sinds de oorlog in Oekraïne. "De rendementen staan zwaar onder druk. Dit komt met name door de hoge inkoopprijzen en de energiecrisis", aldus KHN. Toch profiteerde de sector in 2022 ook van mensen die na jaren van beperkingen weer graag onbeperkt van de horeca gebruik wilden maken.

De horeca blijft een aantrekkelijke branche om in te gaan ondernemen, getuige de groei van het aantal horecabedrijven. Er zijn nu 35.000 horecabedrijven met twee of meer personen in dienst. Vooral het aantal bedrijven met maar één werkzaam persoon nam toe, zoals ondernemingen in de catering en Airbnb-aanbieders.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions