Clicky


Adwin Hoondert in hoog tempo naar de rustdag

Adwin Hoondert in hoog tempo naar de rustdag
08-01-2023 18:16 | Etappes | auteur Redactie

RIYADH - Voor de tweede opeenvolgende dag is het Adwin Hoondert en zijn mannen gelukt om voor het donker uit de wedstrijdproef te zijn. Het resultaat was naar: Hoondert sloot de achtste etappe van de Dakar Rally 2023 af met de vijftiende tijd. “We hebben stevig doorgedrukt en een hoog tempo gereden.”

Het beviel Adwin Hoondert, Jasper Riezebos en Erwin de Vos best om bij daglicht de wedstrijdkaart te laten afstempelen en de helm af te zetten. Met nog 385 kilometer voor de boeg naar het bivak in Riyadh was dat ook zeker prettig. Nu wacht eerst de welverdiende rustdag, voordat de rally op dinsdag wordt vervolgd.

“Het was een mooie dag, maar ook een harde”, omschreef Riezebos de etappe. “Er waren hele stukken met stenen als scheermessen en serieus hoge en scherpe duinen. Die van gisteren waren liever, ronder. De moeilijkste waren al voor de pauze. Daarna waren het kleinere duinen en snelle paden.” De stenen veroorzaakten een lekke band en een loslatend loopvlak.

Dat er verder niets misging, lag niet aan de omstandigheden, want die waren niet al te best. Door de regen van de afgelopen dagen waren kuilen nog dieper uitgespoeld en dus gevaarlijker dan was aangegeven in het roadbook. Door de stoet auto’s en trucks die vóór Hoondert reed, waren sporen en geulen ook al dieper geworden en waren de duinen al kapot gereden. “Als er één uitroepteken stond, moest je rekenen op twee of drie. Veel gaten en geulen stonden er niet eens in, dus we moesten veel op zicht rijden.”

In het klassement is Hoondert inmiddels opgeklommen naar de zeventiende plaats, ondanks de tegenslag van de afgelopen week en het steeds achteraan moeten starten. “Daar hebben we wel geleerd mee om te gaan”, vertelde Riezebos. “Dat vraagt toch ook om doorzettingsvermogen van ons alle drie, want van achter uit is de Dakar nog zeker een keer zo moeilijk. En dit is toch al een van de zwaardere en moeilijkere Dakars, heb ik het idee. Dus dat we zo de rustdag hebben gehaald is best een prestatie.”