Clicky


Vliegtuigen in Mexico beschoten en honderden vluchten geannuleerd na arrestatie zoon 'El Chapo'

Vliegtuigen in Mexico beschoten en honderden vluchten geannuleerd na arrestatie zoon 'El Chapo' [+video]
06-01-2023 20:36 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

MEXICO-STAD/CULIACÁN - Rond de arrestatie van Ovidio Guzmán, de zoon van de gevangen drugsbaron 'El Chapo', zijn tien militairen en negentien criminele verdachten om het leven gekomen, liet de Mexicaanse minister van Defensie Luis Cresencio Sandoval vrijdag weten. De 32-jarige Ovidio is de zoon van Joaquín 'El Chapo' Guzmán, die in de Verenigde Staten een levenslange celstraf uitzit.

In 2019 werd zoon Guzmán ook al even opgepakt, maar vervolgens door de Mexicaanse president Manuel Lopez Obrador vrijgelaten omdat die een bloedbad vreesde. De autoriteiten waren toen niet opgewassen tegen het gewelddadige Sinaloa-kartel.

Na de arrestatie donderdag van Ovidio Guzmán overspoelde een golf van geweld de Mexicaanse stad Culiacán, de hoofdstad van Sinaloa in het westen van Mexico. Er vielen doden en gewonden en ook werd een passagiersvliegtuig van Aeromexico dat op weg was naar Mexico-Stad geraakt door een kogel. Verder werd een toestel van de Mexicaanse luchtmacht beschoten. Op beelden was onder meer te zien hoe de lucht in Culiacán verlicht werd door een kogelregen vanuit een helikopter. Ook waren brandende bussen te zien die wegen blokkeren.

Uitlevering

Ovidio Guzmán werd met een militair vliegtuig naar Mexico-Stad gevlogen na zes maanden inlichtingenwerk om hem op te sporen, aldus de regering. De ruim 800.000 inwoners van Culiacán kregen de oproep thuis te blijven en scholen werden uit voorzorg gesloten. Meer dan honderd vluchten in Sinaloa zijn geannuleerd. Bij de beschietingen van de vliegtuigen op de luchthaven van Culiacán raakte niemand gewond.

De Verenigde Staten hebben om de uitlevering van Guzmán gevraagd en beloofden maximaal 5 miljoen dollar voor een tip die zou leiden tot zijn arrestatie. Ondanks de celstraf van vader Guzmán wordt het Sinaloa-kartel nog altijd gezien als zeer machtig in Mexico. Zijn zoon wordt door Washington gezien als een hoofdrolspeler binnen het drugskartel.

De Amerikaanse president Joe Biden komt dit weekend naar Mexico. Tijdens dat bezoek staat de veiligheid naar verwachting hoog op de agenda.