Clicky


Duinen kosten Hoondert & co weer veel tijd

Duinen kosten Hoondert & co weer veel tijd
06-01-2023 20:29 | Etappes | auteur Redactie

RIYADH - De zesde etappe van de Dakar Rally 2023 begon goed voor Adwin Hoondert, Jasper Riezebos en Erwin de Vos. Maar het laatste stuk ging bepaald niet vanzelf. De Renault kwam opnieuw op zijn kant in een duinpan terecht. “Maar het appeltje op de zijkant van de truck blijft gewoon lachen, dus doen wij dat ook maar”, zei navigator Jasper Riezebos.

Hoondert & co kwamen opnieuw ver nadat het donker was geworden in Saoedi Arabië over de finish, in een groepje met nog drie andere trucks, onder wie Dave Ingels en Nico Stijnen. Die drie hadden elkaar al over en weer geholpen met weer recht zetten. “Het begin was mooi, met snelle piste en passages tussen de duinen door”, vertelt Riezebos. “Die duinen werden steeds hoger en scherper en moeilijker. Tot de verplichte stop op 206 kilometer ging het allemaal best goed. Een keer een band lek, maar dat stelde niet veel voor.”

Niet lang na de pauze zagen de mannen de truck van Nico Stijnen op zijn kant liggen. “Die hebben we recht gezet, maar 5 kilometer later – je raadt het al – lagen we zelf op de kant. Een beetje ongelukkig, op de rand van een duinpannetje. Dat kon Nico niet alleen, dus we hebben gewacht op Dave Ingels en die heeft ons weer overeind geholpen.”

Inmiddels was het alweer donker geworden en dat maakte de toch al moeilijke duinen nóg moeilijker. “We kregen nog een klapband in de duinen, dus die hebben we gewisseld. Daarna zijn we aangehaakt bij Stijnen, Ingels en nog een truck. Met dat groepje zijn we bij elkaar gebleven. Met zijn vieren kijken en elkaar helpen gaat beter dan alleen. Zo zijn we in een treintje naar de finish gehobbeld.”

Vanaf daar was het nog eens 300 kilometer naar Riyadh. De organisatie was naar de hoofdstad uitgeweken, omdat het bivak in Al Duwadiwi niet toegankelijk was door de regen. Al met al was de zesde etappe daardoor bijna 1000 kilometer, waarvan 357 in het zand en tegen de klok. “Mensen zullen wel denken dat we gek zijn”, dacht Riezebos.

Voor de zevende etappe moeten de deelnemers een stuk terug over dezelfde weg voor de start van de wedstrijdproef. Die is alleen voor de auto’s en trucks, die daarom eerder starten dan gewoonlijk. Na de proef is er twee uur service toegestaan. Daarna gaan de monteurs terug naar Riyadh en de deelnemers in de race gaan alsnog naar Al Duwadiwi, met alleen een tent en een klein tasje persoonlijke spullen.