Clicky

 
Transport Online - Noorse Equinor: Europese gasmarkt blijft krap, ondanks lage prijs

Noorse Equinor: Europese gasmarkt blijft krap, ondanks lage prijs

Noorse Equinor: Europese gasmarkt blijft krap, ondanks lage prijs
06-01-2023 09:44 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

OSLO - De Europese aardgasmarkt zal ook in 2023 krap blijven, waardoor de prijzen kunnen fluctueren. Daarvoor waarschuwt het Noorse energieconcern Equinor. Die krapte wordt veroorzaakt door onder meer de strijd om vloeibaar gemaakt aardgas (lng), waarmee landen hun gasvoorraden op peil willen houden.

"De gasvoorraden zijn behoorlijk vol en het is warm weer, en dat heeft invloed op de gasprijs, maar deze voorraden moeten dit jaar worden gevuld met minder beschikbaar Russisch gas", verwacht Equinor-topman Anders Opedal. "We zullen waarschijnlijk een markt zien waar de gasprijzen behoorlijk schommelen."

De waarschuwing van Equinor komt op een moment dat de prijs voor aardgas relatief laag is. Door het warme winterweer daalde die afgelopen maand nog met 50 procent. Ook hebben landen als gevolg van de relatief hoge temperaturen nog geen beroep hoeven doen op hun goed gevulde gasvoorraden. Zo zijn de opslaglocaties in Europa voor 83 procent gevuld, boven de Europese norm van 80 procent.

Equinor is het grootste energiebedrijf van Noorwegen. Nadat de gastoevoer uit Rusland was ingezakt als gevolg van de oorlog in Oekraïne, is het bedrijf een van de grootste gasleveranciers van Europa geworden. Volgens de Noorse regering zullen de gasleveringen dit jaar weinig veranderen ten opzichte van 2022. In dat jaar exporteerde Noorwegen 122 miljard kubieke meter aardgas.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden