Clicky


Vijfde Nederlander opgepakt voor plan ontvoeren minister België

Vijfde Nederlander opgepakt voor plan ontvoeren minister België
05-01-2023 12:33 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Een vijfde Nederlander is in december aangehouden voor betrokkenheid bij het plannen van een ontvoering van de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie bevestigt berichtgeving hierover van Belgische media en Het Parool. De rechtbank Amsterdam doet op 19 januari uitspraak over de overlevering van de verdachte.

De politie hield de verdachte aan na een rechtshulpverzoek uit België. Verdere details over de aanhouding kan de woordvoerder niet geven. Hij werd volgens zijn advocaat op 15 december aangehouden.

Volgens de Amsterdamse krant gaat het om een 22-jarige Nederlander uit Den Haag. Lorenzo B. zou een aansturende rol hebben gehad bij het plannen van de ontvoering. Eerder werden in Den Haag en Leidschendam al vier Nederlanders aangehouden.

De mannen zouden erop uit zijn geweest justitieminister Vincent Van Quickenborne te ontvoeren. Die ontvoering is volgens de politie net op tijd verijdeld. Bij het huis van de minister in Kortrijk zou het viertal een auto hebben achtergelaten met onder meer een automatisch geweer en flessen met benzine. Van Quickenborne moest onderduiken en werd dagenlang zwaar bewaakt. Hij zoekt de daders naar eigen zeggen "in de hoek van de drugsmaffia".