Clicky

 
Transport Online - President Erdogan dringt bij Poetin aan op eenzijdig bestand

President Erdogan dringt bij Poetin aan op eenzijdig bestand

President Erdogan dringt bij Poetin aan op eenzijdig bestand
05-01-2023 11:41 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/DPA

ANKARA - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin aangedrongen op een eenzijdig staakt-het-vuren dat Rusland zou kunnen afkondigen in de oorlog met Oekraïne. Dat zou helpen onderhandelingen tussen de strijdende partijen op gang te brengen, al is daar volgens de Turkse leider ook een visie op een eerlijke oplossing voor nodig.

Poetin antwoordde volgens het Kremlin dat Rusland bereid is met Oekraïne te praten en een serieuze dialoog wil. Maar op voorwaarde dat de regering van Oekraïne "ingaat op de al lang bekende eisen" van Rusland en zich rekenschap geeft van "de nieuwe territoriale situatie". Poetin doelt op de positie van de Russisch sprekenden in Oekraïne vooral in de oostelijke regio Donbas waar de oorlog al in 2014 is uitgebroken. Hij heeft ook grote delen van Oekraïne geannexeerd, in 2014 de Krim en afgelopen jaar vier regio's in het oosten en zuidoosten van Oekraïne. Oekraïne wil alleen praten als Rusland zich uit al die regio's terugtrekt.

Erdogan onderhoudt goede banden met Oekraïne en Rusland en poogt te bemiddelen. Het leidde eerder tot meerdere gesprekken tussen de oorlogvoerende landen en tot een overeenkomst waarmee de uitvoer over de Zwarte Zee van Oekraïense landbouwproducten buiten de oorlogshandelingen wordt gehouden.

Turkije en Rusland onderhouden ook nauwe economische betrekkingen en Erdogan sprak daar ook over met zijn Russische collega. Net als over de strijd in Syrië waar Rusland en Turkije verschillende partijen steunen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions