Clicky

 Amazon gaat meer dan 18.000 banen schrappen

Amazon gaat meer dan 18.000 banen schrappen
05-01-2023 09:50 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP/BLOOMBERG

SEATTLE - Webwinkelconcern Amazon gaat meer dan 18.000 banen schrappen. Dat heeft topman Andy Jassy aan de medewerkers laten weten. Het gaat om de grootste banenreductie in de geschiedenis van Amazon en is een nieuw signaal dat grote techbedrijven een omslag doormaken. In de sector zijn de laatste maanden al verschillende grote ontslagrondes aangekondigd.

Amazon had in november al aangegeven dat er personeel ontslagen zou worden, waarbij de topman aangaf er aan het begin van het nieuwe jaar meer over te kunnen zeggen. Amerikaanse media meldden destijds dat het in Seattle gevestigde bedrijf zo'n 10.000 banen zou gaan schrappen.

De ontslagronde is volgens Jassy noodzakelijk vanwege "de onzekere economie" en omdat het webwinkelconcern "snel personeel had aangenomen" tijdens de pandemie. Consumenten bestelden tijdens de coronapandemie massaal producten bij de webwinkel. Om aan die explosieve vraag naar leveringen te voldoen verdubbelde het wereldwijde personeelsbestand van Amazon tussen 2020 en 2022. Maar nu verwacht Amazon dus mindere tijden door de gedaalde koopkracht en mogelijke economische recessie.

Grootste ontslagronde

Een deel van de ontslagen bij Amazon zal in Europa zijn, zei Jassy, eraan toevoegend dat de getroffen werknemers vanaf 18 januari op de hoogte zullen worden gebracht. Vooral de verkooptak van Amazon en de afdeling die zich bezighoudt met de werving van nieuwe medewerkers lijken te worden getroffen. Jassy zei verder dat de plotselinge aankondiging van de ontslagronde werd gedaan "omdat een van onze teamgenoten deze informatie extern heeft gelekt".

De veranderde economische situatie zorgde al eerder voor ontslagen bij technologiebedrijven. Zo zette Elon Musk recent flink het mes in het personeelsbestand van Twitter. Ook Meta, het moederbedrijf van Facebook, kondigde vorig jaar een reorganisatie aan. Daarbij verdwijnen er 11.000 banen, ongeveer 13 procent van het totale aantal arbeidskrachten. Eerder deze week werd bekend dat fabrikant van bedrijfssoftware Salesforce zijn 80.000 werknemers tellende personeelsbestand met ongeveer 10 procent wil verminderen doordat klanten voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven.

De ontslagronde van Amazon is wel grootste van de recente personeelsinkrimpingen in de Amerikaanse technologiesector. Maar Amazon heeft ook met afstand het meeste personeel. Het concern had eind september wereldwijd meer dan 1,5 miljoen werknemers in dienst. Dat is exclusief seizoenarbeiders die worden geworven tijdens periodes van verhoogde activiteit, met name tijdens de feestdagenperiode.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,155
Diesel1,976

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats