Clicky


Adwin Hoondert weer vrienden met de duinen

Adwin Hoondert weer vrienden met de duinen
05-01-2023 08:55 | Etappes | auteur Redactie

HA'IL - Als je twee keer op je kant hebt gelegen in de duinen, zoals Adwin Hoondert de eerste twee dagen van de Dakar Rally 2023 overkwam, worden die dingen toch een beetje spannend. Maar dankzij de knoeperts van duinen in de vierde etappe zijn Hoondert, navigator Jasper Riezebos en monteur Arwin de Vos toch weer een beetje vrienden met de duinen.

“Ze waren ook wel allemachtig mooi”, glunderde Jasper Riezebos bij terugkeer in het bivak van Ha’il. “Van die hele hoge duinen, waar je recht tegenaan moest en dan over de ruggen poetsen. We hebben besloten om er niet meer bang van te zijn, maar er vol tegenaan te gaan en dat hebben we gedaan. Zonder enig probleem. Het was genieten.”

De automatische versnellingsbak en de sterke motor van de Riwald Renault waren daarbij zeker behulpzaam. “Dat schakelen is magnifiek”, zeg ook Riezebos. “In een lange klim kun je gewoon doortrekken. Dat karretje loopt best, hoor.”

Onderweg kwamen ze een boel ellende tegen. “Spul op de kop, spul kapot, spul wat niet boven kwam, wat aan het dwalen was op zoek naar de juiste richting. Je komt wat tegen.” De mannen van Hoondert Rally team zochten het gevaar niet op, maar reden rustig over de duinkammen en zochten hun eigen pad.

“We moeten wel een nieuw spoor kiezen, want de andere sporen zijn kapot gereden of te diep”, legde de navigator uit. “Dat is het nadeel van zo laat moeten starten, omdat we in een verkeerde klasse zijn ingedeeld. Een ander nadeel is dat we altijd in het donker rijden. We beginnen pas rond de middag aan de proef en dan komen we altijd in het donker. Nu ook weer: de laatste 160 kilometer hebben we in het donker gereden. Dat is niet leuk, want de risico’s worden veel groter. En dan is het hier in Saudi Arabië nog heel vroeg donker ook, dus dat win je nooit.”

De vijfde etappe is iets korter, 374 kilometer, maar dat wil niet zeggen dat het ook makkelijker is. De lus ten noorden van Ha’il bestaat voor het grootste deel uit zand en duinen.