Clicky


Rainbow heeft draai gevonden

Rainbow heeft draai gevonden
05-01-2023 08:50 | Etappes | auteur Redactie

HA'IL - Het begint een beetje te wennen, een klassering rond de vijftiende, zestiende plaats in de Dakar Rally 2023. Ook voor Gerrit Zuurmond, Tjeerd van Ballegooij en Klaas Kwakkel. Zij zetten de ingezette koers ook in de vierde etappe voort, met – jawel – de zestiende tijd. Het Rainbow Truck Team lijkt langzamerhand zijn draai te hebben gevonden.

Navigator Tjeerd van Ballegooij moest wel even twee keer kijken in het roadbook dat hij een kwartier voor aanvang van de vierde etappe in handen kreeg. “De eerste 140 kilometer alleen maar duinen”, zag hij. “En dat in een etappe van 425 kilometer. Ja, daar schrok ik wel even van. Het was ook goed opletten, maar we beginnen het aardig onder de knie te krijgen.”

Door de regen van de afgelopen dagen in de regio rond Ha’il klopten niet meer alle aanwijzingen in het roadbook helemaal exact. “Het waren hele hoge duinen, lange halen naar boven, met steile afdalingen en korte knippen. We hebben teams op de kop zien staan, dus dat geeft wel aan hoe tricky het was.”

De Iveco van Richard de Groot, die ook over de kop van een duin was gegaan, stond net weer overeind toen de Rainbow MAN er langs kwam. “Daar hoefden we niet meer voor de stoppen.”

Gerrit Zuurmond kon het tempo er aardig in houden en kon tegelijkertijd het materiaal sparen. Al treedt er wel her en der wat gebruiksschade op, constateerde Tjeerd van Ballegooij droogjes. “Gisteren een bladveer achter, vandaag een bladveer voor. Dat is geen groot probleem, maar het materiaal heeft wel enorm te lijden. Het is bijna een wonder dat alles nog heel is en het is nog maar dag 4. Het lijkt soms wel al dag 22.”

De vijfde etappe is ook weer in de buurt van Ha’il en weer bomvol zand en duinen en navigatie die om uiterste concentratie en alertheid vraagt. De finish ligt op 374 kilometer.