Clicky


Equipes Eurol Team De Rooy Iveco tweede en vierde

Equipes Eurol Team De Rooy Iveco tweede en vierde
04-01-2023 17:31 | Etappes | auteur Redactie

HA’IL - De rijders van Eurol Team De Rooy Iveco waren vandaag dicht bij een uniek podium. De Tsjech Ales Loprais verstoorde het Harskampse feestje in Saoedi-Arabië. Mitchel van den Brink eindigde na een ijzersterke rit als tweede in de vierde etappe van de Dakar Rally.

Vader Martin van den Brink leek de tweede Iveco Powerstar in de kleuren van Eurol ook naar het podium te rijden. In de slotfase voorkwam Loprais de unieke uitslag door de derde plaats van ‘Brink-senior’ af te snoepen.

‘We hebben super veel geluk gehad’

Mitchel van den Brink, Moises Torrallardona en Jarno van de Pol hadden in de slotfase over geluk niet te klagen. Na de pechvolle tweede etappe, waar het trio vier lekke banden kreeg te verwerken, viel het dubbeltje vandaag de goede kant op.

"We hebben super veel geluk gehad. Op 8 kilometer voor de finish viel de truck stil en hebben we een tijdje gewacht. Gelukkig startte hij weer en reden we rustig naar de finish. Een tweede plaats is prachtig.’’

De talentvolle rijder uit Harskamp kende weinig of geen problemen in de vierde etappe van de Dakar Rally. "We hebben alleen een keer iets tijd verloren omdat we een duin niet op konden komen. We hadden net Gert Huzink en Jaroslav Valtr ingehaald ingehaald en reden vlak achter Martin Macik. Zij kwamen ons toen weer voorbij. Na de neutralisatie zijn we ze weer gepasseerd. Daarna hebben we nog een paar minuten verspeeld bij het vinden van een waypoint.’’

De tevredenheid overheerst echter bij Van den Brink junior. "Zeker als we zo kunnen blijven rijden geeft dat vertrouwen. We hebben gezien dat we erbij kunnen zitten als alles goed gaat. Daar zijn we echt heel blij mee.’’

‘Het Harskampse zand’

Blijdschap regeerde ook in de cabine van de Iveco Powerstar met nummer 506. Martin van den Brink, Erik Kofman en Richard Mouw zagen dan wel de gewenste derde plaats door de vingers glippen, maar dat verziekte de sfeer allerminst. "We zijn dik en dik tevreden", aldus de ervaren rallyrijder net na afloop van het ‘rondje Ha’il’. Na 425 kilometer racen door het zand in het Midden-Oosten klonk Martin zo blij als een kind dat net uit de zandbak komt.

"Ja, we hebben een heerlijke dag gehad. Het was een mooie, lange en zware proef. Echt heel mooi met veel zand. Het voeldde echt als een dagje knallen in ‘het Harskampse zand’. We bleven de hele dag lekker rollen en de truck was fantastisch. De Iveco heeft het wel zwaar gehad, maar is technisch gezien niet gesloopt. We zijn nu tweede in het klassement. Dat maakt weer duidelijk dat er in de Dakar Rally van alles mogelijk is. Pech zit soms in een klein hoekje.’’

Daarmee verwees de oudste coureur van Team De Rooy naar zijn ploegmaat Janus van Kasteren. De snelle Brabander kwam op 15 kilometer van de streep stil te staan, werd tiende in de etappe en verloor uiteindelijk 57.35 op ritwinnaar Macik.

Martin tweede, Mitchel zesde algemeen

In het klassement is de Tsjech geklommen naar plaats vier en maakt met reuzenstappen zijn eerder opgelopen achterstand goed. In de tweede etappe verloor Macik 1 uur en 20 minuten. Zijn achterstand op leider Ales Loprais in de Praga is nu nog 39 minuten en 37 seconden. Martin en zijn manschappen Erik Kofman en Richard Mouw hebben 26m 11s achterstand. Janus van Kasteren zakte door de tegenslag van vandaag naar de vijfde plaats en heeft 58m41s achterstand. Mitchel ziet zijn formatie van Eurol Team De Rooy Iveco voorlopig terug op een zesde plaats algemeen. De achterstand van 2 uur 6 minuten en 31 seconden biedt echter nog volop perspectief voor de komende zware dagen.

Pittig menu

Morgen begint Mitchel als tweede aan de vijfde special stage. De klassementsproef gaat dan over 377 kilometer. Opnieuw wacht er een rondje in de omgeving van bivakplaats Ha’il. In het Mekka van de off-road sport in Saoedi-Arabië wordt het gerecht van morgen vooral pittig gemaakt door de smalle duinen en het vele zand. Een 'toefje tracks met veel kamelengras' maakt de echte rallyrijders nu al hongerig naar de dag van morgen.