Clicky


Oud-international Nigel de Jong nieuwe directeur topvoetbal KNVB

Oud-international Nigel de Jong nieuwe directeur topvoetbal KNVB
04-01-2023 17:16 | Sport | auteur ANP

ZEIST - Nigel de Jong is de nieuwe directeur topvoetbal van de KNVB. De oud-international treedt deze maand in dienst bij de voetbalbond en is de opvolger van Nico-Jan Hoogma, die afgelopen zomer vertrok.

De 38-jarige De Jong speelde 81 interlands voor het Nederlands elftal. Hij begon zijn loopbaan bij Ajax en voetbalde vervolgens voor Hamburger SV, Manchester City, AC Milan, LA Galaxy en Galatasaray. Hij was de afgelopen jaren actief als analist op televisie en rondt dit jaar een managementopleiding van de UEFA af.

"Het is een heel mooi vooruitzicht om aan de slag te gaan in deze functie", vertelt De Jong in een persbericht. "Ik wil het Nederlandse topvoetbal verder helpen verbeteren, bij de mannen en de vrouwen. Nederland heeft altijd de ambitie om tot de absolute wereldtop te horen. Het aanwezige talent en de geschiedenis rechtvaardigen die ambitie."

De directeur topvoetbal moet de nationale teams van de KNVB maximaal laten presteren. Samen met directeur voetbalontwikkeling Lennard van Ruiven draagt De Jong verantwoording voor het technisch beleid. De oud-middenvelder wordt ook het aanspreekpunt van alle clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie.

Specifieke kennis

"Werken in het topvoetbal vraagt specifieke kennis en ervaring", beseft De Jong. "Die heb ik in mijn jaren als speler opgedaan bij verschillende clubs in binnen- en buitenland en kan ik nu gebruiken. Het is zeventien jaar geleden dat ik Nederland verliet, maar ik ben het Nederlands voetbal natuurlijk altijd blijven volgen. En ik ben er voor mijn gevoel altijd onderdeel van gebleven. Het is een grote eer en ik ga hier, samen met anderen, de beste invulling aangeven."

Directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen vertelde al bij haar aanstelling dat de KNVB in haar ogen wel diverser mocht worden. Jerry de Jong, de vader van Nigel, is een oud-topvoetballer van Surinaamse afkomst. "Het behoeft geen uitleg dat Nigel weet wat topvoetbal is", stelt Van Leeuwen in een persbericht. "Hij heeft een absolute winnaarsmentaliteit en is natuurlijk goed bekend met het Nederlandse voetbal-DNA. Door zijn carrière als speler heeft hij een uitgebreide internationale ervaring en een netwerk op het hoogste niveau. Nigel heeft zich in de afgelopen jaren voorbereid op een managementfunctie in het voetbal. Daarbij heeft hij ook in de keuken gekeken bij een aantal clubs en de UEFA. Wij zijn ervan overtuigd dat Nigel zich snel zal kunnen inwerken in de voor hem nieuwe rol als directielid. Daarbij krijgt hij uiteraard alle ondersteuning."