Clicky


Trump roept partijgenoten op McCarthy te steunen als voorzitter

Trump roept partijgenoten op McCarthy te steunen als voorzitter
04-01-2023 14:44 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

WASHINGTON - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft alle Republikeinen opgeroepen om Kevin McCarthy te steunen als voorzitter in het Huis van Afgevaardigden. McCarthy haalde bij de verkiezing dinsdag niet het benodigde aantal stemmen omdat sommige partijgenoten vinden dat hij niet conservatief genoeg is.

Trump schrijft op zijn eigen sociale platform The Truth Social dat het nu tijd is voor alle Republikeinen in het Huis om zich achter McCarthy te scharen. "Republikeinen, verander deze geweldige overwinning niet in een enorme en beschamende nederlaag."

Dinsdag had fractieleider McCarthy ook na drie stemmingen nog geen meerderheid behaald, terwijl er wel meer Republikeinen in het Huis zitten dan Democraten. Normaal gesproken is de aanstelling van de fractieleider van de grootste partij een formaliteit, maar nu is het voor het eerst in honderd jaar niet gelukt.

Vooral aanhangers van Trump verwijten McCarthy dat hij niet hard genoeg optreedt tegen de Democraten. Woensdag probeert het Huis opnieuw om een voorzitter te vinden.