Clicky


Epidemiologen: beperkingen voor reizigers uit China geen goed idee

Epidemiologen: beperkingen voor reizigers uit China geen goed idee
03-01-2023 14:07 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Het opleggen van beperkingen aan reizigers uit China om daarmee het coronavirus buiten de deur te houden is volgens epidemiologen geen goed idee. Hoogleraar Frits Rosendaal noemt het onnodig en het is volgens hem niet noodzakelijk dat Nederland zulke maatregelen treft. Ook veldepidemioloog Amrish Baidjoe en viroloog Marion Koopmans zien geen heil in reisbeperkingen.

"Nu alleen vluchten uit China screenen is symboolpolitiek", zegt Baidjoe. Het virus gaat volgens hem in veel landen nog flink rond, ook in Nederland. We hebben er alleen niet zoveel zicht meer op, omdat er nog maar relatief weinig getest wordt. Dat is dus ook een van de maatregelen die hij wel zinnig vindt: meer testen op nieuwe varianten. "Want zoals het nu gaat, hebben we het niet snel in de gaten als er een meer besmettelijke variant is opgedoken."

Ook Koopmans vindt de focus op China niet logisch. "We maken ons weinig druk om de circulatie van het virus hier, dan is het een beetje gek om er nu alleen voor China wel een punt van te maken." Terwijl er volgens haar op het moment ook in Europa en de VS nieuwe virusvarianten aan het ontstaan zijn. "We moeten blijven opletten, maar niet alleen in China."

Collega Rosendaal vindt dat we ons sowieso geen zorgen hoeven te maken over een nieuwe coronavariant. "In Nederland hebben we inmiddels groepsimmuniteit opgebouwd omdat vrijwel iedereen corona heeft gehad of is gevaccineerd", legt hij uit. "Het virus verspreidt zich daardoor niet snel meer. En dat gaat het ook niet doen als mensen vanuit China met corona hierheen komen."

Dat bijvoorbeeld Italië reizigers uit China verplicht tot het tonen van een negatieve testuitslag en Marokko alle reizigers uit China weert, noemt Rosendaal "overdreven" en "onbegrijpelijk". "Het is waarschijnlijk iets dat de landen gewoon doen als er ergens een epidemie rondwaart. Maar in dit geval hoeven wij ons daar niet druk over te maken. We zijn in Nederland grotendeels immuun."

Baidjoe vindt wel dat er meer aandacht zou moeten zijn voor de consequenties bij een nieuwe opleving van het virus. Want als het zo ver komt, zijn we erg kwetsbaar. "De zorg is uitgeput, het draagvlak voor nieuwe maatregelen is nul en er is nog een aantal andere crises gaande, zoals de economische." Net als andere wetenschappers pleit hij met name voor regelgeving die in heel Europa zal gelden.

De Europese Unie telt een klein aantal landen met reisbeperkingen voor reizigers uit China. De lidstaten praten woensdag over een gezamenlijke aanpak. Zolang die er niet is, zijn de maatregelen van sommige landen volgens Rosendaal sowieso zinloos. "Mensen kunnen vrij reizen tussen landen binnen de EU. Zo kan het virus alsnog een land binnenkomen."