Clicky


Politie Iran start weer met controle verplichte hoofddoek in auto

Politie Iran start weer met controle verplichte hoofddoek in auto
02-01-2023 15:03 | Buitenland | auteur ANP/AFP

TEHERAN - De Iraanse politie is weer begonnen met het uitdelen van waarschuwingen aan vrouwen om verplicht ook een hoofddoek in de auto te dragen, melden Iraanse media. De politie zou een sms sturen wanneer ze signaleert dat er een ongesluierde vrouw in de auto zit. Die sms'jes gaan rond op sociale media. In het bericht wordt de ontvanger gewaarschuwd ervoor te zorgen dat ze niet nog eens zonder hoofddoek in de auto zit.

De waarschuwing zou onderdeel zijn van een "nieuwe fase" in een surveillanceprogramma met de naam Nazer-1, schrijft het Iraanse persbureau Fars op basis van een bron bij de politie. Het Nazer-programma bestaat sinds 2020 en is gericht op het controleren of vrouwen hun hoofddoek afdoen in de auto. Vrouwen moeten in Iran verplicht een hoofddoek dragen in publieke ruimtes. Er is al jaren discussie over of de auto hier ook onder valt. In 2020 bevatte de sms die bij signalering van een ongesluierde vrouw werd verstuurd nog een waarschuwing voor juridische actie bij herhaling. Die dreiging zit niet meer in de waarschuwingen die nu zouden worden verstuurd.

Begin december meldde de Iraanse procureur-generaal dat de omstreden moraalpolitie van het land was afgeschaft. Dit gebeurde na maandenlange protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf daarbij in detentie nadat zij was gearresteerd voor het niet naleven van de strenge kledingvoorschriften. Demonstranten waren sceptisch over deze opheffing en zagen de aankondiging alleen als propaganda.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 22 mei t/m zondag 28 mei

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,972
Diesel1,656

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats