Clicky


Politie Iran start weer met controle verplichte hoofddoek in auto

Politie Iran start weer met controle verplichte hoofddoek in auto
02-01-2023 15:03 | Buitenland | auteur ANP/AFP

TEHERAN - De Iraanse politie is weer begonnen met het uitdelen van waarschuwingen aan vrouwen om verplicht ook een hoofddoek in de auto te dragen, melden Iraanse media. De politie zou een sms sturen wanneer ze signaleert dat er een ongesluierde vrouw in de auto zit. Die sms'jes gaan rond op sociale media. In het bericht wordt de ontvanger gewaarschuwd ervoor te zorgen dat ze niet nog eens zonder hoofddoek in de auto zit.

De waarschuwing zou onderdeel zijn van een "nieuwe fase" in een surveillanceprogramma met de naam Nazer-1, schrijft het Iraanse persbureau Fars op basis van een bron bij de politie. Het Nazer-programma bestaat sinds 2020 en is gericht op het controleren of vrouwen hun hoofddoek afdoen in de auto. Vrouwen moeten in Iran verplicht een hoofddoek dragen in publieke ruimtes. Er is al jaren discussie over of de auto hier ook onder valt. In 2020 bevatte de sms die bij signalering van een ongesluierde vrouw werd verstuurd nog een waarschuwing voor juridische actie bij herhaling. Die dreiging zit niet meer in de waarschuwingen die nu zouden worden verstuurd.

Begin december meldde de Iraanse procureur-generaal dat de omstreden moraalpolitie van het land was afgeschaft. Dit gebeurde na maandenlange protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf daarbij in detentie nadat zij was gearresteerd voor het niet naleven van de strenge kledingvoorschriften. Demonstranten waren sceptisch over deze opheffing en zagen de aankondiging alleen als propaganda.