Clicky


Adwin Hoondert uren vast in duinpan

Adwin Hoondert uren vast in duinpan
01-01-2023 22:57 | Etappes | auteur Redactie

SEA CAMP - Nieuwjaarsdag bracht Adwin Hoondert niet het geluk dat nodig is om een Dakaretappe tot een goed einde te brengen. Het ging best aardig, maar in de slotfase van de 368 kilometer lange etappe kwam de truck op zijn kant in een duinpan terecht. Met meer dan vier en een half uur vertraging stuurde Hoondert de Renault over de finish van de eerste wedstrijdproef.

De Zeeuw was goed kwaad. “Door een fout van de organisatie mochten wij pas laat starten, als 38ste truck, terwijl we in de proloog zestiende waren geworden. En ze hadden ook nog eens onze snelheidsbegrenzer op 125 kilometer gezet. Daardoor kwamen we in het stof en in het donker te rijden. Totaal onnodig.”

Aanvankelijk leek dat Hoondert en zijn bemanning er niet van te weerhouden rond de zeventiende tijd te rijden. Maar in die omstandigheden én door de diepe sporen van andere trucks kwam de Renault op de verkeerde kant van een duin terecht. Hoondert probeerde nog te corrigeren, maar de truck sloeg om en kwam op een ongelukkige plaats op de zijkant terecht. “Trucks die ons probeerden te helpen, kwamen niet boven. Het was steil en kapot gereden.”

Uiteindelijk moest er een 6x6 aan te pas komen – de Belg Dave Ingels – die wel bij de Renault kon komen. Toen de truck eenmaal weer overeind stond, reed Hoondert in rap tempo naar de finish. Daar kwam hij met de dertigste tijd aan. Dat betekent dat hij ook de tweede etappe achteraan moet starten, wat het verhaal een stuk lastiger zal maken. De etappe gaat over 430 kilometer naar Al Ula.

Hoonderts teamgenoten bij Riwald Dakar hadden ook al geen beste dag gehad. Gert Huzink was eveneens in een duinpan terecht gekomen en had daar een uur verloren. Pascal de Baar had al op 17 kilometer een brandje moeten blussen. Doordat de bedrading was verbrand kon De Baar de etappe niet vervolgen.