Clicky


Halsema dringt aan op landelijk vuurwerkverbod na onrustige nacht

Halsema dringt aan op landelijk vuurwerkverbod na onrustige nacht
01-01-2023 19:16 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema heeft "nogmaals een dringend appel" gedaan op het kabinet om met een landelijk vuurwerkverbod te komen, na een volgens haar onrustige oudejaarsnacht. In de hoofdstad gold een verbod op het afsteken van vuurwerk, maar doordat de regels niet landelijk zijn afgestemd spreekt Halsema op Instagram van een "onhoudbare situatie".

De burgemeester is in de nacht van zaterdag op zondag op pad geweest met de hulpdiensten en constateert dat er ondanks het verbod veel vuurwerk is afgestoken. "De brandweer is de hele nacht bezig geweest om branden te blussen en te voorkomen. Politiemensen en handhavers hadden de handen vol aan het handhaven van de openbare orde en het ondersteunen van de brandweer en andere hulpdiensten."

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls roept zondag ook op tot een landelijk verbod. Ook in zijn stad gold vannacht een vuurwerkverbod, maar als maar een paar gemeenten dat hanteren, is het een "niet te winnen wedstrijd", aldus Bruls, die ook voorzitter is van het Veiligheidsberaad.

Vreugdevuur

In Amsterdam zijn deze jaarwisseling volgens de gemeente flink meer mensen aangehouden dan vorig jaar. Op sommige plekken hebben relschoppers met vuurwerk gegooid naar politieagenten, boa's en hulpverleners. Volgens de gemeente was het vooral in stadsdeel West en op de Dam onrustig.

Op zondag heeft Halsema ook haar onvrede laten horen over het vreugdevuur in Floradorp in Amsterdam, dat toch werd aangestoken ondanks dat de driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) besloot het niet door te laten gaan vanwege de harde wind. In een reactie tegen AT5 zegt ze dat de brandweer duidelijk was dat het vuur niet aan kon. "Het is onverantwoord en kwalijk dat het vreugdevuur toen toch is aangestoken." Het stadsdeel en de organisatie van het vreugdevuur gaan de komende weken in gesprek, zegt de burgemeester, want "op deze wijze kan het vreugdevuur geen vervolg krijgen".Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,965
Diesel1,651

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions