Clicky


Drukte met oud en nieuw in ziekenhuizen vergelijkbaar met voor corona

Drukte met oud en nieuw in ziekenhuizen vergelijkbaar met voor corona
01-01-2023 10:41 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De meeste ziekenhuizen hebben weer een drukke oudejaarsnacht gehad, na twee rustigere coronajaren. Op de meeste plekken is de nacht wel goed verlopen, stellen ziekenhuizen, en is de drukte beheersbaar gebleven.

Het Haaglanden Medisch Centrum en het HagaZiekenhuis hadden beide een drukke nacht. Het Haaglanden MC kreeg 34 mensen binnen op de spoedeisende hulp voor incidenten die met de jaarwisseling te maken hebben. Veertien mensen hadden verwondingen opgelopen door vuurwerk, de rest kwam binnen wegens alcoholgebruik of geweld. Het HagaZiekenhuis zag een vergelijkbaar drukke nacht, met eveneens veertien vuurwerkslachtoffers. De helft van hen was jonger dan 17 jaar.

Ook in het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis was de nacht vergelijkbaar met jaarwisselingen voor corona. In Amsterdam gold dit jaar een vuurwerkverbod. De artsen op de spoedeisende hulp hebben zo'n honderd patiënten gezien, zestig meer dan op een doorsnee zaterdagavond. Tien van hen waren vuurwerkslachtoffers, maar de meeste mensen kwamen binnen wegens alcohol- of drugsgebruik. Mensen die onder invloed zijn vallen vaak en lopen zo bijvoorbeeld hoofdwonden op.

Oogletsel

Oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam sprak van een "ouderwetse horrornacht". In dat ziekenhuis zijn zeventien mensen met oogletsel behandeld, in 2020 waren dat er achttien.

Bij het UMCG in Groningen was het opvallend rustig. Slechts twee mensen zijn naar de spoedeisende hulp gekomen met vuurwerkletsel, maar beiden waren niet ernstig gewond. Het Fransiscus Gasthuis in Rotterdam en Schiedam zag zelfs helemaal geen vuurwerkslachtoffers deze jaarwisseling.