Clicky


Paus Benedictus XVI overleden

Paus Benedictus XVI overleden
31-12-2022 10:47 | Buitenland | auteur ANP

ROME - De afgetreden paus Benedictus XVI is zaterdag op 95-jarige leeftijd overleden, laat het Vaticaan in een verklaring weten. De gezondheid van Benedictus ging woensdag snel achteruit en zijn opvolger Franciscus riep tijdens zijn dienst op om voor hem te bidden.

De Duitser Joseph Aloisius Ratzinger werd in 2005 paus onder de naam Benedictus. Vanwege gezondheidsredenen trad hij af in 2013, de eerste paus die dat deed in circa zeshonderd jaar. Hij woonde sindsdien in een klooster in Vaticaanstad en trad zelden in de openbaarheid.

Benedictus' termijn als paus is overschaduwd door schandalen over seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken. Hij zou te weinig tegen het misbruik hebben gedaan en wangedrag hebben toegedekt. Begin 2022 vroeg hij de slachtoffers in de katholieke kerk om vergeving, maar tegelijkertijd ontkende hij misstanden te hebben verdoezeld.

Vanaf maandag opgebaard

Als kardinaal was Ratzinger al lange tijd de rechterhand van zijn voorganger Johannes Paulus II. Hij gold als conservatieve theoloog die streng in de leer was. Sommige conservatieve geestelijken zijn hem ook na zijn aftreden blijven steunen en zien hem nog steeds als de beschermer van de traditionele waarden binnen de kerk.

Benedictus ligt vanaf maandag opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek in Rome zodat gelovigen hun respect kunnen betuigen, heeft het Vaticaan kort na zijn overlijden bekendgemaakt.