Clicky


LIVESTREAM: Vreugdevuren Scheveningen en Duindorp dag eerder ontstoken

LIVESTREAM: Vreugdevuren Scheveningen en Duindorp dag eerder ontstoken
30-12-2022 14:24 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [Update 15:10 uur] De vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp worden een dag eerder aangestoken dan gepland. De wind waait op oudejaarsavond waarschijnlijk te hard. Daarom gaan de houtstapels vrijdagavond om 23.00 uur al in vlammen op.

De gemeente Den Haag laat weten dat er in de nieuwjaarsnacht windkracht 6 of 7 op het strand wordt verwacht. "Dat geeft een te groot risico voor omwonenden, toeschouwers en bebouwing." De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, noemt het een domper dat de vreugdevuren niet bij de jaarwisseling zelf kunnen worden aangestoken. "Maar we hebben met elkaar afgesproken dat het vuur alleen wordt aangestoken als het veilig kan. De veiligheid staat voorop."

Vanwege de slechte weersverwachting gaan de vuurwerkshow en het nieuwjaarsfeest rond de Hofvijver zaterdagavond niet door. Ook de kleinere vreugdevuren in de wijken Laak en Escamp kunnen niet worden aangestoken. De opbouw daarvan zou zaterdag pas beginnen.

Op de stranden van Scheveningen en Duindorp zijn in de afgelopen dagen houten pallets opgestapeld. Die stapels mogen maximaal 10 meter hoog, 10 meter lang en 10 meter breed zijn.

De vreugdevuren waren jarenlang een traditie in Scheveningen en Duindorp. Jongeren uit de buurten waren dagenlang aan het werk om de hoogste houtstapel te bouwen. Dat ging mis bij de jaarwisseling van 2018 naar 2019. De harde wind blies toen smeulend hout over Scheveningen. De vonkenregen richtte daar voor ruim een miljoen euro schade aan.

Daarna bleek dat de beide stapels op het strand veel hoger waren dan was afgesproken met de gemeente. De torens mochten 35 meter worden, maar de Duindorpse stapel was bijna 49 meter hoog en die in Scheveningen ruim 45 meter. De gemeente deed niet genoeg om de regels te handhaven. Het onderzoek leidde tot het opstappen van burgemeester Pauline Krikke.

Vanwege de vonkenregen waren de vreugdevuren bij de volgende jaarwisseling niet toegestaan. Daarna mochten de stapels hout niet worden opgebouwd vanwege beperkingen door het coronavirus. Dit jaar kregen Scheveningen en Duindorp voor het eerst in vier jaar weer toestemming om de stapels hout op te bouwen.