Clicky


Gemeenten sluiten vuilcontainers af vanwege vuurwerk

Gemeenten sluiten vuilcontainers af vanwege vuurwerk
30-12-2022 11:52 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - In aanloop naar de jaarwisseling gaan gemeenten onder meer ondergrondse containers, parkeerautomaten en prullenbakken afsluiten. Op die manier hopen ze te voorkomen dat de afvalbakken en automaten gebruikt worden om vuurwerk in af te steken.

In Rotterdam, waar een algeheel vuurwerkverbod geldt, zijn een deel van de containers voor restafval, papier en textiel en alle gfe-containers op 31 december en 1 januari dicht. Afvalbakken op straat worden sinds 19 december al afgesloten en in winkelgebieden gebeurde dat sinds dinsdag. "Dit gebeurt vanwege de veiligheid en om schade aan wijkcontainers en afvalbakken te voorkomen", zo meldt de gemeente.

Vanaf vrijdag worden alle 700 parkeerautomaten in de stad afgesloten met een stalen kap. Verder staan de 130 broodbakken tijdelijk binnen en haalt de gemeente geen brood op.

Containers

In Den Haag zijn de ondergrondse restafvalcontainers en containers voor textiel tijdens de jaarwisseling dicht. Ook worden sommige bovengrondse containers weggehaald en weer teruggezet in het nieuwe jaar. Verder wordt in de laatste week van het jaar geen grofvuil opgehaald.

De gemeente Utrecht wil zo min mogelijk brandbaar materiaal op straat. Daarom worden ondergrondse containers zoveel mogelijk leeggemaakt op oudejaarsdag. Verder worden vuilnisbakken op drukke plekken of waar eerder vuurwerkoverlast is gemeld, afgesloten, aldus een woordvoerder van de gemeente. In Utrecht geldt geen algeheel vuurwerkverbod, maar er is wel een aantal vuurwerkvrije zones.

In Amsterdam worden zoveel mogelijk papiercontainers geleegd in de aanloop naar de jaarwisseling. Een deel van de bovengrondse papiercontainers gaat op slot. De afvalbakken in de hoofdstad blijven open. "Het afsluiten is geen garantie dat afvalbakken niet worden beschadigd", aldus een woordvoerder van de gemeente.