Clicky


Poetin verwacht dat Xi Jinping komende lente Rusland bezoekt

Poetin verwacht dat Xi Jinping komende lente Rusland bezoekt
30-12-2022 11:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin verwacht dat zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping komende lente naar Rusland reist. Poetin kondigde het bezoek aan tijdens het openbare gedeelte van een videogesprek met de Chinese president. Beijing heeft het nieuws nog niet bevestigd.

De twee presidenten spreken elkaar vrijdag om de betrekkingen tussen hun landen te bespreken. Voorafgaand aan het gesprek benadrukten beiden dat ze meer willen samenwerken. Xi denkt dat ze elkaar nodig hebben, "gezien de moeilijke internationale situatie". Poetin hamerde vooral op een nauwere militaire samenwerking tussen de twee grootmachten.

Als Xi inderdaad over een paar maanden naar Moskou reist, zou dat een belangrijke opsteker zijn voor Poetin. Westerse landen vragen Beijing voortdurend om de Russische inval in Oekraïne te veroordelen, maar Xi waagt zich daar niet aan. Hij spreekt zich regelmatig uit als voorstander van een diplomatieke oplossing. Door de westerse sancties wordt Rusland economisch ook steeds afhankelijker van China.

Poetin en Xi spraken elkaar voor het laatst in september, toen ze beiden in Oezbekistan waren voor een regionale top.