Clicky


Detailhandel zet 5,5 procent meer om in november

Detailhandel zet 5,5 procent meer om in november
30-12-2022 10:50 | Financieel | auteur Redactie

DEN HAAG - De detailhandel heeft in november 5,5 procent meer omgezet dan in november 2021, meldt het CBS. Het verkoopvolume was echter 4,0 procent lager. De omzet van de foodsector groeide met 8,2 procent, die van de non-foodsector met 4,7 procent. Daarnaast is online 3,8 procent meer omgezet dan een jaar eerder.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in november. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 6,3 procent hoger dan in november 2021.

Omzet non-foodwinkels bijna 5 procent hoger

De omzet van de non-foodwinkels groeide in november 2022 met 4,7 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 3,0 procent lager dan een jaar eerder.

Kledingwinkels, winkels in recreatieartikelen, drogisterijen, winkels in schoenen en lederwaren en winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren) hebben in november meer omgezet dan in november 2021. Daarentegen hebben winkels in consumentenelektronica en witgoed, en winkels in meubels en woninginrichting in november minder omgezet.

Omzet winkels in voedingsmiddelen ruim 8 procent hoger

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in november 8,2 procent meer omzet behaald dan in november 2021. Het verkoopvolume was echter 4,4 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van supermarkten lag 9,5 procent hoger, terwijl die van speciaalzaken 0,6 procent lager was.

Online 3,8 procent meer omgezet

De online omzet was in november 3,8 procent hoger dan in november 2021. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 0,6 procent minder omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), groeide met 9,6 procent.

De online omzet van kledingwinkels en van winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen lag in november 2022 hoger dan in november 2021. De omzet van winkels in overige non-foodartikelen en winkels in consumentenelektronica lag in november 2022 lager dan een jaar eerder.