Clicky

 
Transport Online - Britse modeontwerpster Vivienne Westwood op 81-jarige leeftijd overleden

Britse modeontwerpster Vivienne Westwood op 81-jarige leeftijd overleden

Britse modeontwerpster Vivienne Westwood op 81-jarige leeftijd overleden
29-12-2022 22:37 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - De Britse modeontwerpster Vivienne Westwood is op 81-jarige leeftijd overleden. Ze overleed vredig en in het bijzijn van haar familie in de Londense wijk Clapham, meldt haar modehuis op Twitter.

"Ik zal verdergaan met Vivienne in mijn hart", laat Westwoods echtgenoot en creatieve partner Andreas Kronthaler weten. "We hebben tot het laatste moment gewerkt en ze heeft me genoeg dingen nagelaten om mee door te gaan."

Westwood was een van de meest vooraanstaande Britse ontwerpers. Ze maakte naam in de jaren zeventig met controversiële punk-creaties. Die stijl bleef ze altijd behouden in de vele collecties die ze ontwierp.

Westwood was rebels en wilde graag shockeren. Zo verscheen ze in 1992 op Buckingham Palace zonder ondergoed aan toen ze een onderscheiding kreeg van koningin Elizabeth. "De enige reden dat ik in de mode zit, is om het woord 'conformiteit' uit te roeien", zei Westwood in haar biografie uit 2014. "Niets is voor mij interessant tenzij het dat element heeft."

Haar aparte en grootse ontwerpen werden door vele sterren gedragen. Zo was ze onder meer verantwoordelijk voor de outfit die prinses Eugenie aanhad op de bruiloft van prins William in 2011. Ook de beroemde grote hoed van Pharrell Williams tijdens de Grammy's in 2014, die zelfs een eigen Twitter-account kreeg, was van haar hand. In de eerste Sex and the City-film uit 2008 is een bruidsjurk van Westwood te zien.

Westwood was ook een activist. Zo sloot ze zich in 2020 nog op in een grote kooi voor een gerechtsgebouw in Londen omdat ze vond dat WikiLeaks-oprichter Julian Assange moest worden vrijgelaten. Ze ontwierp ook de trouwjurk van Assange's vrouw Stella Moris en leverde een kilt voor Assange, een knipoog naar diens Schotse afkomst. Verder zette ze zich in tegen klimaatverandering en luchtvervuiling.

Westwood was in de jaren zeventig en tachtig partner van de Britse kunstenaar Malcolm McLaren, de manager van punkgroep The Sex Pistols. McLaren en Westwood begonnen begin jaren zeventig de kledingzaak Let It Rock en een modelabel in de beroemde Londense straat King's Road. De modeontwerpster gaf in haar biografie aan dat zij en McLaren de punk min of meer hebben uitgevonden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions