Clicky


Branchevereniging: revalidatiecentra in financiële problemen

Branchevereniging: revalidatiecentra in financiële problemen
28-12-2022 12:37 | Financieel | auteur ANP

UTRECHT - De revalidatiecentra in Nederland hebben moeite om overeind te blijven, waarschuwt hun overkoepelende organisatie, Revalidatie Nederland. De branchevereniging zegt dat bijna alle centra verlies draaien, onder meer door de hoge energieprijzen en stijgende personeelskosten. "Zonder oplossing op korte termijn loopt de zorg aan kwetsbare patiënten gevaar", aldus Revalidatie Nederland.

In de revalidatiecentra kunnen mensen op krachten komen na bijvoorbeeld een aandoening of een ongeluk. De centra behandelen naar eigen zeggen "steeds vaker complexe patiënten, met ernstige aandoeningen op lichamelijk, cognitief en psychisch vlak". Om die mensen te helpen, zijn relatief veel zorgverleners nodig, maar de centra vinden dat ze te weinig vergoeding krijgen voor hun werk.

Revalidatie Nederland roept zorgverzekeraars daarom op "een eerlijke prijs te betalen voor de zorg die de medisch specialistische revalidatie biedt".

Henri Plagge, bestuurslid van de branchevereniging en bestuursvoorzitter van de Limburgse revalidatiegroep Adelante, zegt dat de sector op jaarbasis ongeveer 95 miljoen euro extra nodig heeft. De totale begroting van de branche zou met zo'n 13 procent moeten stijgen, van bijna 700 miljoen euro naar bijna 800 miljoen euro. "Dat is nodig om op het niveau van zorg van voor 2022 te blijven. En wat er na 2023 nodig is, weet nog niemand. Revalidatiecentra hebben grote ruimtes en zwembaden, die kosten veel energie. Je kunt de temperatuur van het zwemwater wel een graadje lager zetten, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Mensen met spierziektes kun je niet in koud water laten zwemmen. En we hebben nog geen nieuwe cao, dat is potentieel ook een grote kostenstijging", aldus Plagge.

Zorgverzekeraar CZ erkent de financiële problemen van de revalidatiecentra, maar denkt anders over de oplossing daarvoor. "De onderhandelingen over de contracten lopen dit jaar lastiger dan andere jaren door de energieprijzen, inflatie en personeelstekorten. Die pijn moeten we op een eerlijke manier met elkaar verdelen, en daarover lopen de meningen uiteen", zegt een woordvoerder. Hij voegt toe: "Er wordt soms te gemakkelijk gedacht dat wij op een grote zak met geld zitten. Alles dat wij meer uitgeven aan contracten moet worden opgebracht door ons allemaal. Dan moeten we rekening houden met forse premiestijgingen volgend jaar, en daar zitten we ook niet om te springen. Het is een lastige situatie, het is koorddansen, maar we hebben goede hoop eruit te komen."

Verzekeraar Zilveren Kruis zegt te praten met revalidatiecentra die het financieel moeilijk hebben. "Wij zijn momenteel nog in onderhandeling met een aantal centra. Als zorgverzekeraar hebben we zorgplicht en daarin nemen we uiteraard onze verantwoordelijkheid, ook op financieel vlak." De verzekeraar zegt de tarieven te baseren op berekeningen van de toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De andere grote verzekeraars - VGZ en Menzis - en de koepel Zorgverzekeraars Nederland hebben niet gereageerd.