Clicky


Duizenden vluchten geschrapt wegens winterweer in Canada en VS

Duizenden vluchten geschrapt wegens winterweer in Canada en VS
24-12-2022 11:01 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - [update 13:50 uur] In de Verenigde Staten zijn door het barre winterweer dat het land teistert meerdere mensen overleden, al is onduidelijk hoeveel precies. NBC News bericht over zeventien doden in de staten Oklahoma, Kentucky, Missouri, Tennessee, Wisconsin, Kansas, Nebraska en Ohio. CNN houdt het op minstens elf dodelijke slachtoffers.

Voor veel Amerikanen is het nog maar de vraag of ze hun kerstbestemming op tijd kunnen bereiken. Vrijdag werden in de hele VS ruim 5200 vluchten geschrapt vanwege een historisch barre winterstorm. Ook tientallen treinen zijn vrijdag niet vertrokken, meldt vervoerder Amtrak. Naar verwachting vallen ook zaterdag vluchten en treinen uit en zullen wegen onbegaanbaar zijn.

De VS hebben volgens de nationale weerdienst te maken met een "historische winterstorm". Meer dan twee derde van de bevolking wordt gewaarschuwd voor extreem weer. De temperatuur is op veel plaatsen tot tientallen graden onder het vriespunt gedaald en de komende dagen wordt het mogelijk nog kouder. Het extreme weer gaat gepaard met veel sneeuw. Het koudst werd het vrijdag volgens de weerdienst in de stad Havre, in het noorden van de staat Montana, waar een temperatuur van -39 graden Celsius werd gemeten.

Wegvallen stroom

Door het hele land kwamen 1,5 miljoen huishoudens en bedrijven vrijdag zonder stroom te zitten. In onder andere de staten North Dakota, South Dakota, Oklahoma en Iowa was de zichtbaarheid op de wegen nagenoeg nul en riepen de autoriteiten mensen op thuis te blijven. Meerdere staten meldden verkeersdoden als gevolg van de barre omstandigheden, maar een totaal aantal slachtoffers is nog niet vastgesteld.

In Canada kwamen meer dan een miljoen huishoudens en bedrijven zonder stroom te zitten, gingen scholen dicht en werden honderden vluchten geannuleerd. De winterstorm raast over de twee provincies met de meeste inwoners, Ontario en Quebec. Ruim zestig procent van de Canadezen woont in deze provincies.

Vluchten KLM

Nederlanders die met KLM vanuit de VS en Canada naar Nederland vliegen om hier kerst te vieren, hoeven zich geen zorgen te maken. Volgens een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij komen de eigen vluchten op Noord-Amerika niet in de problemen door het winterse weer.

Foto's

  • Hurkmans
    Hurkmans


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,965
Diesel1,651

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions