Clicky


Rechter in bodemprocedure: nareisbeperking onwettig

Rechter in bodemprocedure: nareisbeperking onwettig
22-12-2022 14:34 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Opnieuw heeft de rechter bepaald dat de nareisbeperking die het kabinet instelde om de asielstroom in te perken onwettig is. Dat staat in een vonnis van de rechtbank Den Haag in de bodemprocedure van een Turkse statushouder die zijn gezin naar Nederland wil halen.

"De rechtbank is van oordeel dat de nieuwe regeling van het kabinet in strijd is met de Nederlandse vreemdelingenwet, de Gezinsherenigingsrichtlijn, het Europese verdrag tot bescherming van de rechten van de mens, het Handvest van grondrechten van de Europese Unie en het Internationaal Verdrag inzake de rechten van het kind."

De rechter oordeelt dat aan de gezinsleden van de man een "machtiging tot voorlopig verblijf" moet worden verstrekt. Dat is een document waarmee het gezin Nederland, met twee kleine kinderen, kan inreizen.

Dit is de eerste keer dat de rechtbank een eindoordeel geeft over een besluit op grond van de nareismaatregel. Er is nog beroep mogelijk bij de Raad van State.

De voorzieningenrechter in Haarlem oordeelde op 5 december in de zaak van een Syrische vrouw ook al dat een wettelijke basis ontbrak voor de nareisbeperking. Haar gezinsleden moesten van de rechter meteen worden toegelaten in Nederland. Zij hoefden niet eerst een half jaar te wachten.